Tekst objavljen: 04.04.2021 16:00        


Procenjuje se da je rad od kuće smanjio troškove korišćenja raznih resursa najmanje za oko 20 odsto, a vreme provedeno na sastancima korišćenjem onlajn platformi već sada je smanjeno za čak 50 odsto, rečeno je na onlajn radionici na temu "Digitalizacija kao podrška održivom razvoju"

Rad od kuće: Troškovi manji za petinu, a sastančenje za polovinu

Koordinator radne grupe Nacionalnog konventa o EU, koja prati poglavlje 10 - Informaciono društvo i mediji Nikola Marković kaže da je digitalizacija jedan od najmoćnijih faktora podrške održivom razvoju, jer štedi mnoge resurse i naglašava važnost afirmisanja pozitivnih efekata primene savremenih IKT, posebno u uslovima pandemije koronavirusa.

"Kroz digitalizaciju se obavlja transformacija poslovanja i na taj način se ostvaruju određene uštede i pogodnosti", rekao je Marković.

Među pozitivnim efektima, na prvom mestu, napomenuo je razvoj e-Uprave, koja omogućava znatne uštede resursa i za građane i samu upravu.

Drugi vid primene IKT je, kaže, elektronska trgovina kao jeftiniji vid trgovina, a koja je u prošloj godini pod uticajem problema zbog pandemije koronavirusa doživela rast od skoro 100 posto.

Naveo je da je 2019. u Srbiji vrednost e-trgovine iznosila 17 milijardi dinara, a 2020. godine 33 milijade, što je, kaže, skoro dvostruko više.

Marković je rekao da elektronsko plaćanje, takođe, smanjuje troškove, kao i rad na daljinu.

"Pojava fenomena klaud kompjutinga kod korisnika smanjuje troškove do 50 odsto u iskorićavanju odgovarajućih resursa", rekao je Marković i naveo da se uštede ostvaruju i zbog organizovanja onlajn nastave.

Nataša Gligorijević iz Centra za održivi razvoj Srbije i koordinatorka Međusektorske radne grupe za održivi razvoj, kaže da digitalizacija vodi ka boljem upravljanju i boljim javnim uslugama.

Naglasila je da oko 62 odsto javnih politika sadrže i vode ka ispunjenju ciljeva održivog razvoja.

Navela je da dobrovoljni nacionalni izveštaj o ispunjenju ciljeva održivog razvoja, koji je Srbija predstavila u UN 2019. godine, govori o opredeljnosti javnih politika ka usvajanju digitalne transformacije.

Za to su, kaže, dva ključna dokumenta Ekonomski investicioni plan i "Zelena agenda" za Zapadni Balkan, koji se bave ulaganjem u digitalnu budućost.

Učesnici onlajn radinionice istakli su da se u kreiranju svih novih rešenja vodi računa o energetskoj efikasnosti i stabilnosti sistema, da je digitalizacija doprinela da se premoste brojne nepovoljne situacije koje su se dešavale, kao i da ona predstavlja jedan od ključnih elemenata održivog razvoja.

Neželjeni efekti

Nikola Marković, međutim, navodi da se istovremeno postavlja i pitanje neželjenih efekata korišćenja IKT, poput gubitka kontakta sa ljudima, bezbednosti aplikacija za rad od kuće, kao i pomešanog radnog vremena i vremena za odmor.

"To su sve pitanja koja zaslužuju odgovor, i neka od njih moraće da se regulišu propisima", rekao je Marković i naveo važnost usvajanja strategije održivog razvoja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
manji troškovi firmi rad od kuće smanjuje troškove rad od kuće pandemija digitalizacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana