Tekst objavljen: 29.05.2024 14:10        


Rajfajzen banka dobila je odobrenje za izdavanje korporativnih obveznic aukupne nominalne vrednosti od šest milijardi dinara i trgovaće njima na Beogradskoj berzi

Rajfajzen banci odobreno izdavanje korporativnih obveznica


Komisija za hartije od vrednosti je, u skladu sa Zakonom o tržištu kapitala, odobrila Rajfajzen banci Beograd objavljivanje jedinstvenog prospekta za javnu ponudu 300 komada dugoročnih dinarskih obveznica I emisije, saopšteno je iz ove institucije.

Te obveznice su pojedinačne nominalne vrednosti od 20 miliona dinara, a ukupne nominalne vrednosti od šest milijardi dinara.

Kako se dodaje, odobreno je i njihovo uključenje u trgovanje na tržištu Beogradske berze.

Ovo je prva kompanija koja je dobila odobrenje za korporativnu obveznicu i čijim će se zaduženjem trgovati na berzi, u novom pokušaju oživljavanja trgovine ovim hartijama od vrednosti.

U pokušaju da obnovi tržište kapitala u Srbiji, Svetska banka (SB) odobrila je zajam za projekat korporativnih obveznica u iznosu od u iznosu od 27,7 miliona evra (30 miliona dolara).

Vlada Srbije je takođe usvojila Strategiju za razvoj tržišta kapitala za period od 2021. do 2026. godine prateći akcioni plan koji treba da podstakne razvoj tržišta ovih obveznica.

Tim zajmom će pomoći Vladi da realizuje svoju Strategiju za razvoj tržišta kapitala kroz” jačanje relevantnih institucija tržišta kapitala i podsticanje pravnih lica da emituju obveznice, uključujući i zelene i tematske obveznice” rekli su iz SB.


Za jun ove godine se planira raspisivanje javnog poziva za kupce korporativnih obveznica u Srbiji. Do kraja maja planira se izbor pravnih i finansijskih savetnika, koji će besplatno voditi preduzeća koja su zainteresovana za ovaj način zaduživanja.

Ove godine Srbija je dokapitalizovala je Beogradsku berzu sa dva miliona evra, u planu je pokretanje Programa za izdavanje korporativnih obveznica, kao i implementacija novog softvera CRHoV i Beogradske berze.

Ministarstvo finansija je najavilo i da unapređenje tržišta kapitala planira kroz nove finansijske proizvode za ovu i narednu godinu – Program korporativnih obveznica, inicijalnih javnih ponuda, emtiovanje MREL obveznica i aktivnosti Akcionarskog fonda.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rajfajzen banka Beogradska berza korporativne obveznice banke u srbiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana