Tekst objavljen: 29.07.2015 14:34        


Za Srbiju bi ovo mogla da bude prva godina bez rebalansa budžeta, najavio je danas premijer Aleksandar Vučić, rezimirajući rezultate reformi u prvih godinu dana od donošenja Zakona o radu i mera fiskalne konsolidacije.

Rast BDP možda i jedan odsto, prva godina bez rebalansa

On je na pres konferenciji precizirao da je na današnji dan deficit u budžetu 25 milijardi dinara, što je u skladu sa planom koji smo postigli sa MMF, a da će on biti na nivou od 2,87 odsto BDP do kraja godine, i da bi Srbija ove godine mogla da ostvari rast BDP-a između 0,5 i jedan odsto.

"To je baš onako kako sam govorio pre nepunih godinu dana, kada su mi se svi smejali", primetio je premijer.

Naveo je i da Srbijagas po prvi put ne duguje Gaspromu ni dinara za tekuće isporučene količine gasa od početka grejne sezone 2014/2015. godine, da je Aerodrom Nikola Tesla u prvih pet meseci ove godine zabeležio sedam puta veću dobit nego u istom periodu prethodne godine, a da je veći prihod ostvarila i Air Serbia.

Premijer je naveo da su upravo takvi rezultati fiskalne konsolidacije omogućili prostor za razgovor s međunarodnim kreditorima na temu povećanja plata i penzija. Plate i penzije biće povećane svima kojima su bile umanjene, a najviše prosvetarima, ali neće biti vraćene na nivo pre smanjenja.

Povećanje neće biti simbolično, ali će upravo zbog očuvanja fiskalne ravnoteže biti u manjem iznosu od onog koji fiskalni prostor dozvoljava, precizirao je Vučić.

On je dodao da će povećanje plata obuhvatiti oko 360.000 hiljada zaposlenih u prosveti, zdravstvenim radnicima, vojnicima i policajcima, i socijalnim radnicima.

Povećanje plata uslediće i za onih 19,4 odsto čija primanja nisu ni bila smanjivana merama vlade, kao i za sve penzionere, uključujući i one čije penzije nisu smanjivane.

Namera je, dodao je, da se svim penzionerima do kraja godine povećaju penzije, 70 odsto će imati značajno uvećanje, a sve to dogodiće se bez rušenja sporazuma sa MMF-om.

Kao najveći problem vlade Vučić je naveo zaduživanje na lokalnom nivou, koje je, katastrofalno i nedomaćinsko.

"Imamo mnogo neodgovornih lokalnih samouprava. Naš konsolidovani budžet je mnogo veći problem od republičkog", podvukao je Vučić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
fiskalna konsolidacija buđet zakon o radu MMF plate i penzije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana