Tekst objavljen: 29.07.2015 14:34        


Za Srbiju bi ovo mogla da bude prva godina bez rebalansa budžeta, najavio je danas premijer Aleksandar Vučić, rezimirajući rezultate reformi u prvih godinu dana od donošenja Zakona o radu i mera fiskalne konsolidacije.

Rast BDP možda i jedan odsto, prva godina bez rebalansa

On je na pres konferenciji precizirao da je na današnji dan deficit u budžetu 25 milijardi dinara, što je u skladu sa planom koji smo postigli sa MMF, a da će on biti na nivou od 2,87 odsto BDP do kraja godine, i da bi Srbija ove godine mogla da ostvari rast BDP-a između 0,5 i jedan odsto.

"To je baš onako kako sam govorio pre nepunih godinu dana, kada su mi se svi smejali", primetio je premijer.

Naveo je i da Srbijagas po prvi put ne duguje Gaspromu ni dinara za tekuće isporučene količine gasa od početka grejne sezone 2014/2015. godine, da je Aerodrom Nikola Tesla u prvih pet meseci ove godine zabeležio sedam puta veću dobit nego u istom periodu prethodne godine, a da je veći prihod ostvarila i Air Serbia.

Premijer je naveo da su upravo takvi rezultati fiskalne konsolidacije omogućili prostor za razgovor s međunarodnim kreditorima na temu povećanja plata i penzija. Plate i penzije biće povećane svima kojima su bile umanjene, a najviše prosvetarima, ali neće biti vraćene na nivo pre smanjenja.

Povećanje neće biti simbolično, ali će upravo zbog očuvanja fiskalne ravnoteže biti u manjem iznosu od onog koji fiskalni prostor dozvoljava, precizirao je Vučić.

On je dodao da će povećanje plata obuhvatiti oko 360.000 hiljada zaposlenih u prosveti, zdravstvenim radnicima, vojnicima i policajcima, i socijalnim radnicima.

Povećanje plata uslediće i za onih 19,4 odsto čija primanja nisu ni bila smanjivana merama vlade, kao i za sve penzionere, uključujući i one čije penzije nisu smanjivane.

Namera je, dodao je, da se svim penzionerima do kraja godine povećaju penzije, 70 odsto će imati značajno uvećanje, a sve to dogodiće se bez rušenja sporazuma sa MMF-om.

Kao najveći problem vlade Vučić je naveo zaduživanje na lokalnom nivou, koje je, katastrofalno i nedomaćinsko.

"Imamo mnogo neodgovornih lokalnih samouprava. Naš konsolidovani budžet je mnogo veći problem od republičkog", podvukao je Vučić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fiskalna konsolidacija buđet zakon o radu MMF plate i penzije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
gates of olympus game starlight princess putaran mahjong ways pragmatic play inovatif lucky neko si kucing keberuntungan situs server kamboja akun vvip muraibet sweet bonanza candyland game deposit qris keberagaman tema game online rahasia sukses zeus apk gacor zeus racikan pola olympus game scatter kamboja pola racikan admin pusat akun pro platinum game mega maxwin situs akun gacor link maxwin game online game ewallet resmi game rtp super tinggi game hoki terbaru game mahjong ways game online gacor strategi mahjong ways trik sweet bonanza