Tekst objavljen: 30.04.2015 9:56        


Cene nafte su danas bile različite na šta su uticali razočaravajući podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) Sjedinjenih Država, s jedne strane, dok su slabiji dolar i smanjenje američke proizvodnje davali impuls njihovom rastu, s druge strane, naveli su analitičari.

Razočaravajući rast privrede SAD uticao na cene nafte

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u junu poskupela je na Njujorškoj berzi dva centa na 58,60 dolara, dok je nafta tipa "brent" za junsku isporuku u Londonu pojeftinila 28 centi na 65,56 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Američko ministarstvo trgovine je saopštilo juče da je privredni rast SAD usporio u prvom ovogodišnjem kvartalu na samo 0,2 odsto na godišnjem nivou, što je znatno sporije u odnosu na prognozirani rast analitičara od 1,0 odsto.

"Sporiji privredni rast SAD ukazuje na duboke probleme, kao što su usporavanje izvoza, poslovnih investicija i lične potrošnje, uprkos uštedama ostvarenim od nižih cena nafte", izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije Filip fjučers, Hauji Li.

Drugi analitičari tvrde da je slabiji dolar pružio podsticaj cenama nafte, jer čini da nafta izražena u toj valuti postaje jeftinija za kupce koji koriste slabije valute, što povećava tražnju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana