Tekst objavljen: 08.04.2015 16:37        


Zemlje regiona, koje su zavisne od uvoza gasa, moraju zajednički da rade na izgradnji novih izvora i ruta dotoka gasa, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i najavio da očekuje da će za mesec dana biti završena studija izvodljivosti za "Turski tok" i ostale potencijalne gasovode.

Region zajednički do novih gasovoda

Antić je rekao da su na jučerašnjem sastanku ministara spoljnih poslova i energetike Mađarske, Srbije, Grčke, Turske i Makedonije u Budimpešti, analizirani svi potencijalni projekti gasovoda, putem kojih bi zemlje regiona mogle da obezbede energetsku sigurnost svojih građana i privrede.

Na skupu je istaknuto da je neophodno da sve zemlje regiona bolje sarađuju kada je reč o izgradnji energetske infrastrukture i da u se u prvi plan stavi energetska bezbednost tih zemalja, koje su visoko zavisne od uvoza energenata, rekao je Antić novinarima u Beogradu.

"Činejnica da je Južni tok otkazan nameće potrebu da zemlje regiona analiziraju sve potencijalne projekte, a posebno kada se ima u vidu najavljeni prekid tranzita gasa kroz Ukrajinu za evropske potrošače od 2019. godine", dodao je Antić.

U Budimpešti smo analizirali i projekte gasovoda TANAP i TAP i mogućnost da se poveća kapacitet tih gasovoda gasom iz Irana, a razmatrana je i opcija i terminala za tečni prirodni gas u Aleksandropulisu i Krku, rekao je Antić i dodao da su turske kolege predstavile i rutu Turskog toka.

"Zaključak je da održavanje takvog skupa nije usmereno protiv bilo čijeg interesa, već je to u interesu zemalja regiona koje zajednički moraju graditi energetske infrastrukturne projekte", naglasio je Antić.

Naglašeno je da budući gasovodi moraju biti u skladu sa Trećim energetskim paketom EU i da će sve zainteresovane kompanije, u tržišnoj utakmici, moći da zakupe kapacitete tih gasovoda, dodao je Antić.
"Ako je politika EU takva da u prvi plan stavlja pitanje energetske bezbednosti potrošača, onda je to obaveza i za naš region i očekujemo da će EU biti aktivan partner u finansiranju tih projekta," kazao je Antić.

On je najavio da će se sada, kada je reč o tim energetskim projektima u regionu, preći sa političkog na stručni nivo i da će gasne kompanije izraditi studije izvodljivosti, posle kojih će se, ako budu pozitivne, preći na razgovore sa Evropskom komisijom o njihovom finansiranju.

Budućnost realizacije novih gasovoda vidimo u trouglu između država učesnica, gasnih kompanija i Evropske komisije, rekao je Antić i najavio da bi sledeći sličan sastanak, koji će biti na energetskom i tehničkom nivou, i na kome će ucestvovati predstavnici EU, trebalo da bude održan u Beogradu.

Govoreći i gasnoj konekciji između Srbije i Bugarske, Antić je rekao da je mu je u nedavnom razgovoru u Turskoj potpredsednik Evropske komisje zadužen na energetiku rekao da je taj projekat jedan od prioritetnih za EU.

Antić je najavio da će u ovoj godini biti nastavljeni razgovori o finansiranju tog projekta, podsetivši da je u budžetu Srbije za ovu godinu obezbeđena garancija za izradu prostornog plana za deonicu tog gasovoda kroz Srbiju i da je već održano niz sastanaka predstavnika Srbije i Bugarske o tehničkim aspektima tog projekta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gradnja gasovoda turski tok gasovod gas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana