Tekst objavljen: 09.06.2015 11:15        


Regionalna saradnja i povezivanje su od izuzetnog značaja za ekonomski rast i razvoj Zapadnog Balkana, ocenili su učesnici panela o regionalnoj saradnji u okviru 15. Ekonomskog samita Srbije.

Regionalnom saradnjom do ekonomskog razvoja

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić istakao je da je RS spremna da sarađuje sa svima u cilju boljeg povezivanja regiona i da je jedini put, koji nema alternativu, put ka EU.
RS, kako je naveo, podstiče korišćenje domaćih resursa, posebno u energetici, industrijskoj proizvodnji i poljoprivredi koji su i, kako je ocenio, ključni za razvoj privrede tog entiteta u Bosni i Hercegovini.

"Uspeh BIH moguć je samo uz političku i institucionalnu stabilnost, koja je i preduslov za reforme i rast", rekao je Đokić juče na samitu, čiji je Tanjug biz medijski partner.

Statis Nacis, izvršni direktor grčke kompanije "Terna", koja se bavi proizvodnjom i transportom energije, rekao je da je za uspešno poslovanje neophodno uređeno tržište, garancije za plaćanje i izbegavanje jednostranih akcija vlada koje nisu u skladu sa međunarodnim sporazumima.

On je ocenio da Srbija ima jasne energetske propise što je osnovni kriterijum za dolazak investitora.

Projekti proizvodnje energije, međutim, ne mogu da finansiraju države već nezavisni proizvođači energije, dodao je on. "Lopta je u vašem dvorištu i vi treba da pokrenete prve projekte, pa da vidimo kako će investitori reagovati. Krenite u realizaciju projekata", rekao je Nacis.

Ambasadorka Elena Kirčeva, generalni sekretar Bečkog ekonomskog foruma, pozvala je Srbiju da se ponovo pridruži ovom forumu, koji je napustila 2009. godine. "Zajednički možemo da razvijamo regionalnu strategiju da ovaj region postane prostor ekonomskog razvoja", rekla je ona.

Najavljujući sledeći Bečki ekonomski forum za 18. jun, ona je navela da bi "rado volela da vidi premijera Srbije Aleksandra Vučića tada u Beču".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
regionalni razvoj ekonomski razvoj energija industrijska proizvodnja poljoprivreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana