Tekst objavljen: 22.02.2015 10:40        


BEČ, 7.februara (Tanjug) - Revizorska ustanova Austrije oštro kritikuje bivšeg ministra finansija Jozefa Prela u vezi preuzimanja Hipo Alpe Adria banke, nakon što je dospela u probleme. Prema revizorima, Ministarstvo finansija je 2009. godine delovalo taktički potpuno pogrešno, prenosi austrijska štampa, pozivajući se na zaključak iz nacrta izveštaja.

Revizori kritikuju ministra zbog Hipo Alpe Adria banke

BEČ, 7.februara (Tanjug) - Revizorska ustanova Austrije oštro kritikuje bivšeg ministra finansija Jozefa Prela u vezi preuzimanja Hipo Alpe Adria banke, nakon što je dospela u probleme.
Prema revizorima, Ministarstvo finansija je 2009. godine delovalo taktički potpuno pogrešno, prenosi austrijska štampa, pozivajući se na zaključak iz nacrta izveštaja.
Više milijardi je moglo biti uštedjeno, ističu revizori u svom dokumentu.
Ministarstvo finansija nije u potpunosti iskoristila svoja prava provere, i trebalo je da od Nacionalne banke Austrije (OeNB) zahteva energičniju procenu Hipo, ocenjuju revizori.
Prema izveštaju revizora iz Ministarstva finansija tadašnjem vlasniku, nemačkoj ĆBajern LBĆ je već krajem avgusta 2009.signalizirano da će Austrija učiniti sve da očuva banku.
"Time su predstavncii Austrije nemačkoj banci otvorili mogućnost da upotrebi scenario stečaja protiv Republike AustrijeĆ, navodi se u izveštaju, pipse bečki ĆKurirĆ.
Takodje revizori ukazuju da je sredinom 2009.već bilo znakova upozorenja u vezi banke, ali je Ministarstvo zatražilo informacije o Hipo od OeNB tek početkom decembra.
U izveštaju revizori ne ulaze u to da li je preuzimanje Hipo od strane države bilo jedina mogućnost, ali ukazuje na mnoge greške u ovom procesu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana