Tekst objavljen: 30.06.2022 12:25        


Ruska rublja je ojačala danas prema dolaru dostižući najviši nivo u poslednjih sedam godina od blizu 50 rubalja za dolar

Rublja dostigna najviši nivo u odnosu na dolar u poslednjih sedam godina


Prvi put od maja 2015. godine rublja je na nivou od 50 za dolar, i takav oporavak nakon znatnog pada čini je najuspešnijom valutom na svetu.

Međutim, ovaj uspeh nije postignut tržišno, jer rublju na Zapadu svi izbegavaju a kod kuće u Rusiji je ona obavezna novim merama dražave – zabranom ruskim domaćinstvima da povlače deviznu štednju iz banaka, obaveznom zamenom dela deviza u rublje za firme i naplatom nafte i gasa prodatih u svetu konverzijom iz čvrstih valuta u rublje.

Rublja je porasla prema dolaru za više od tri odsto na 50,22 rublje za dolar na Moskovskoj berzi na trgovanju do 7:24 časova po srednjoevropskom vremenu, a prethodno je dostigala kurs od 50,01, izveštava Rojters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ruska valuta je takođe ojačala u odnosu na evro za tri procenta na 52,89, prvi put od aprila 2015.
Pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini, rublja se trgovala na nivou od oko 80 rubalja za dolar i 90 rubalja za evro. Rublja se tada trgovala u slobodnom režimu, bez podrške mera kontrole kapitala, i trpela je pritisak berzi zbog straha od sankcija.

Jaka rublja smanjuje prihode Rusije od izvoza robe za dolare i evre, a potpredsednik vlade Andrej Belousov je ovog meseca rekao da bi industriji pogodovalo ako bi njen kurs pao na između 70 i 80 rubalja za dolar.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ruska rublja američki dolar kurs rublje ekonomska kriza sankcije rusiji rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana