Tekst objavljen: 14.04.2015 10:19        


Ruska valuta rublja je u prva tri meseca 2015. godine prešla iz kategorije najgorih u najbolje valute na svetu, prevarivši čak i najpouzdanije analitičare u njihovim predviđanjima, ocenjuje njujorška agencija Blumberg. 

Rublja - od najgore postala najbolja valuta u svetu

Sunovrat cena nafte na najniži nivo za poslednjih šest godina i smanjenje kamatnih stopa su, kao raniji uzročnici slabljenja rublje, pali sada u drugi plan, dok je prekid vatre u Ukrajini postao ključni faktor od uticaja na oporavak ruske valute, navodi Blumberg.

"Nijedna od mojih prognoza u pogledu rublje se nije ostvarila", izjavio je direktor sektora za trgovinske operacije moskovske investicione kompanije "Veles kapital", Evgenij Šilenkov u telefonskom razgovoru za Blumberg.

Šilenkov je, kako piše agencija, prethodno prognozirao da će rublja oslabiti čak 3,6 odsto u prvom tromesečju ove godine.

"Ovo je naša realnost, postoji previše različitih faktora koji utiču na rublju. Rublja je apsolutno nepredvidiva", izjavio je Šilenkov.

Prema mišljenju direktora istraživačkog odeljenja Komercbanke u Londonu, Simona Kihana-Evansa, investitori treba da se fokusiraju na događanja u istočnoj Ukrajini kako bi procenili pravac kretanja rublje.
Njegova predviđanja za poslednja četiri kvartala su bila najbliža tome šta se događa na tržištu. On je predvideo jačanje rublje od 3,9 odsto u tekućem kvartalu i dobit po osnovu lokalnih obveznica, jer nastavak prekida vatre smanjuje perspektive za pooštravanje sankcija i za dalji sunovrat cena nafte.

Kako ocenjuje Blumberg, kolebanje kursa rublje zadaje velike glavobolje berzanskim analitičarima. Ruska valuta je u prvom tromesečju ojačala 4,4 odsto, iako je centralna banka Rusije snizila referentnu kamatnu stopu za 300 baznih poena, dok je cena nafte tipa "brent" bila 55,17 dolara za barel, za 29 odsto niža u odnosu na prethodni kvartal.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ruska rubja oporavak rublje rublja berza nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana