Tekst objavljen: 15.12.2015 10:56        


Rublji je juče opet svanuo "crni ponedeljak", budući da je kurs ruske monete pao na najniži nivo prema vodećim valutama od kolapsa 24. avgusta ove godine, a najnoviji sunovrat je pokrenulo globalno poniranje cena nafte. 

Rublju opet pogodio "crni ponedeljak" zbog cena nafte

Rusko tržište akcija je danas zabeležilo manji obim trgovanja zbog pada vrednosti rublje i cena nafte. Indeks RTS denominovan u dolarima pao je više od dva odsto u popodnevnim satima, dok je indeks MICEX rubaljske trgovine skliznuo manje od jedan odsto u "crveno".

Cene sirove nafte pale su na najniži nivo od 2009. godine zbog globalne prezasićenosti ponude i odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da ne smanji rekordnu proizvodnju. Sirova nafta tipa "brent" pala je na ispod 37 dolara po barelu, dok se američka "laka"nafta (WTI) pala srozala ispod 35 dolara po barelu.

Nakon što je MMF snizio svoju prognozu rasta globalne privrede, ruski ministar finansija Anton Siluanov je rekao da bi cena sirove nafte mogla opasti na 30 dolara za barel u 2016. i da bi mogla da ostane na tom nivou tokom cele godine.

"To nagoveštava da će i tražnja za naftom pasti. Obim rezervi nafte je ogroman. Iran će se vratiti na globalno tržište s jednim do 1,5 miliona barela dnevno... sve upućuje na to da će niske cene nafte dominirati sledeće godine", rekao je Siluanov za agenciju Tas.

Ruska vlada će verovatno revidirati svoj budžet za 2016. godinu, koji se sada oslanja na cenu nafte od 50 dolara za barel i na kurs od 63,3 rublje za jedan američki dolar.

Zamenik ministra finansija Maksim Oreškin rekao je da Rusija sada pravi plan budžeta zasnovan na fluktuiranju cene nafte između 40 i 60 dolara najmanje do 2022. godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rublja pad rublje cene nafta pala zalihe nafte opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana