Zvanični kurs Evra za dan 28.10.20. :: 117.5904 rsd
Tekst objavljen: 17.10.2020 9:00        


Visok nivo razvoja finansijskih tehnologija u Rusiji i sve veći udeo bezgotovinskih plaćanja čine pitanje pokretanja digitalne rublje sve relevantnijim, navodi Centralna banka Rusije (CBR)

Rusi digitalizuju rublju

Ovaj regulator je u svom izveštaju naveo da trenutno procenjuje sve mogućnosti i izglede takvog projekta, koji će omogućiti korisnicima da slobodno prenose digitalne rublje u svoje elektronse novčanike i koriste ih na mobilnim uređajima, kako online tako i offline.

- Digitalna rublja moći će kombinovati prednosti i gotovinskog i bezgotovinskog novca -rekao je CBR, prenosi Russia Today.

Prema rečima zamenika predsedavajućeg CBR-a Alekseja Zabotkina, udio bezgotovinskih plaćanja u maloprodajnom i javnom sektoru zemlje gotovo se udvostručio, sa 39 na 69 posto.

Regulator je rekao da će digitalna rublja stimulirati inovacije i konkurenciju u finansijskom sektoru jer će brže i lakše izvršiti prenose sredstava s jednog trgovačkog posrednika na drugog. To bi takođe moglo pomoći u praćenju potrošnje u okviru projekata koje finansira vlada.

Izveštaj je takođe napomenuo da, iako neće biti moguće anonimno koristiti digitalnu rublju, za razliku od gotovine ili decentralizirane kriptovalute, "podaci o transakcijama digitalnom rubljom sadržaće ograničenije informacije od postojećih platnih sistema".

Količina digitalnih rubalja koje se mogu dobiti odjednom takođe će biti ograničena, slično ograničenjima za podizanje gotovine, dodaje se u izveštaju Centralne banke Rusije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
digitalna rublja kriptovalute digitalne valute rublja rusija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana