Tekst objavljen: 22.06.2021 12:35        


Kao da su se dogovorile, iz ruske i kineske centralne banke stiže isto upozorenje za građane i privredu: budite oprezni prilikom ulaganja u kriptovalute

Rusi i Kinezi zajedno kreću u kampanju protiv kriptovaluta?


Kineska centralna banka pozvala je banke i platne kompanije da budu ekstremno oprezne kada je u pitanju trgovanje kriptovalutama. Prethodno je vlast najveće azijske ekonomije najavila da će pooštriti restrikcije vezane za rudarenje bitkoina i trgovanje ovom digitalnom valutom.

Zvanični Peking naime već nekoliko nedelja vodi žestoku kampanju protiv kriptivaluta, sve zbog, kako navodi, „špekulativnog trgovanja koje potkopava ekonomski i finansijski poredak, ali i zato što se one koriste za pranje novca i druge kriminalne aktivnosti“.

Gotovo istovremeno iz ruske centralne banke stiglo je upozorenje za obične građane da su se na kriptovalutama obogatili retki ali da je većina, posebno onaj njen deo koji je neupućen u ovo tržište, izgubila novac, odnosno da kriptovalute predstavljaju veći rizik nego šansu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Posebno se ističe njihova volatilnost a često i uticaj nekih netržišnih mehanizama na veštačko podizanje i spuštanje njihovih cena. Najbolja ilustracija ove tvrdnje je Ilon Mask koji večito, na bizarne načine, obara i podiže bitkoin.

No, Mask nije jedini koji svojim komentarima utiče na cene kriptovaluta. U protekloj nedelji kineske i ruske vlasti su vodile kampanju protiv bitkoina i njegova vrednost na svetskom tržištu je za to vreme pala za 18,6 odsto. On danas vredi 32.611 dolara .Koliki padovi su u pitanju kada se radi o ovoj kriptovaluti najbolje pokazuje podatak da je u aprilu ona vredela 63.000 dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kampanja protiv kriptovaluta rusija kina kriptovalute zabrana kriptovaluta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana