Tekst objavljen: 10.06.2016 9:54        


Rusija je prošle godine postala najveći izvoznik nafte i prirodnog gasa u svetu, prema godišnjem izveštaju kompanije Britiš petroleum (BP) o energentima u svetu. Posmatrano po izvozu nafte, Rusija je pretekla Saudijsku Arabiju, i zadržala je vodeću poziciju u izvozu prirodnog gasa, prenosi Raša tudej.

Rusija izbila na prvo mesto kao najveći izvoznik nafte

Tri četvrtine proizvedene ruske nafte je prošle godine otišlo u izvoz, dok je izvezeno 33,7 odsto proizvedenog gasa.

Rusija je, takođe, izvezla 41,8 odsto od ukupno proizvedenih količina uglja.
Prema izveštaju BP-a, izvoz nafte sa Bliskog istoka je prošle godine porastao za 670.000 barela dnevno, zbog skoka iračke i saudijske proizvodnje na rekordne nivoe.

Oko 75 odsto izvoza bliskoistočne nafte je otišlo u Azijsko-pacifički region, iako je Evropa povećala uvoz nafte iz tog regiona za 590.000 barela dnevno.

"Rusija je vodeći snabdevač Evrope naftom i gasom, koji čine 37 odsto i 35 odsto od ukupne evropske potrošnje", navodi se u izveštaju.

Ruska proizvodnja nafte je prošle godine porasla za 1,2 odsto, sedmu godinu zaredom, dostižući novi maksim od 11 miliona barela dnevno.

Proizvodnja energenata u Rusiji je porasla za 0,7 odsto, ali je potrošnja pala za 3,3 odsto. Uprkos tome, Rusija je ostala četvrti najveći potrošač energenata na svetu, posle Kine, SAD i Indije.

Prema podacima ruske statističke službe Rostat, ruska proizvodnja nafte je u martu premašila Saudijsku Arabiju, pošto su ruski proizvođači izvukli skoro 10,92 miliona barela dnevno u poređenju sa saudijskih 10,12 miliona, navodi RT.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rusija nafta proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana