Tekst objavljen: 24.02.2015 10:45        


Rusko tržište akcija otvoreno je jutros padom indeksa MMBV i RST u prvom minutu trgovanja 1,4 i 1,9 odsto, pod uticajem pojeftinjenja nafte i sniženja rejtinga Rusije od strane Mudiza na spekulativni nivo. U 10:01 sati po moskovskom vremenu MMVB je bio 1.767,31 poena, 1,4 odsto niži nego na zatvaranju prethodnog radnog dana, u petak, 20. februara, dok je indeks RTS pao 1,9 odsto, na 893,47 indeksnih poena. 

Ruska berza otvorena padom zbog sniženja rejtinga

Većina cena u rubljama na Moskovskoj berzi snižena je do pet odsto. Dolar je skočio na 63,75 rubalja (rast za 1,7 rubalja), a bivalutna korpa je poskupela na 65,86 rubalja.

Pale su cene akcija VTB banke (dva odsto), Sberbanke (3,3), Gasproma (2,5), Lukoila (1,5), Rosnjefta (1,8 odsto), preneo je Interfaks.

U Rusiji je danas prvi radni dan nakon vikenda i jučerašnjeg praznika Dana branilaca otadžbine, pa je tržište reagovalo na to što je agencija Mudiz (Moody's) u subotu snizila rejtinga Rusije na spekulativni nivou Ba1.

Mudiz je odluku o sniženju rejtinga obrazložio prvenstveno aktuelnom krizom u Ukrajini, oštrim padom cene nafte i kursa rublje koji pogoršavaju ekonomski položaj i srednjoročne perspekitve rasta ruske privrede.

Od velike trojke rejting agencija, samo je Fič ostavio investicioni rejting, dok je Standard i Purs ranije snizio suvereni rejting Rusije na spekulativni nivo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    siniša avakumović 30.11.2015 11:08

    koji je zvanični sajt ruske berze

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad indeksa MMBV i RST ruska berza moskovska berza pojeftinjenje nafte rusko tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana