Zvanični kurs Evra za dan 28.07.21. :: 117.5637 rsd
Tekst objavljen: 14.04.2017 11:12        


NJUJORK, 14. aprila (Tanjug) - Ruski investitori, lokalne banke i bogati građani očekuju da će na "posrnulim" obveznicama Agrokora moći da ostvare veći povrat na uloženo, što globalnu potragu ruskih investitora za većim prinosima dovodi do ekstrema, ocenjuje njujorška agencija "Blumberg".

Ruski špekulanti zainteresovani za Agrokorove obveznice

"U uslovima kada se obveznicama Agrokora trguje po ceni od približno trećine njihove nominalne vrednosti, hartije od vrednosti hrvatske kompanije denominovane u evrima su zanimljiv ''predlog'' špekulantima", kazao je čelnik odeljenja za dužničke instrumente pri ruskoj banci Deržava Banka, Maksim Kuvšinov.

Istovremeno, Evgenij Pundrovski iz "UFG Wealth Managementa" se, pak, kladi da će im se cena kroz neko vreme duplirati.

Hrvatski konglomerat se bori sa ogromnim teretom duga koji ga je doveo na sam rub stečaja i potisnuo cenu njegovih obveznica na rekordno nizak nivo, navodi njujorška agencija.

S obzirom na to da je među njegovim kreditorima najveća ruska banka, Agrokor je dugo na radaru lokalnih investitora koji traže korporativne obveznice s većim prinosima.

"Agrokor je ''nova igra u gradu'' za ruske ulagače", kazao je analitičar londonske kompanije Eksotiks, Aleksej Gren, koji je nedavno promenio preporuke za Agrokor sa "kupuj" na "prodaj".

U Rusiji, kako dodaje, nema sličnih špekulativnih prilika i sve je relativno skupo.
Ruske korporativne obveznice denominovane u "čvrstim" valutama nose prosečan prinos od 3,73 posto, što je unutar 16 baznih poena u odnosu na rekordno nizak nivo zabeležen 27. februara, pokazuju indeksi američke banke Benk ov Meril Linč.

Sankcije SAD i Evropske unije onemogućile su nekim od najvećih kompanija da od 2014. godine izdaju nove obveznice, zbog čega su ruski investitori u potrazi na ulagačkim prilikama.

Agrokorove obveznice iskazane u evrima sa rokom dospeća u 2019. godini "potonule" su na niskih 27,2 centa za evro 10. aprila, nakon čega su se u tri dana popele na 36,5 centa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana