Tekst objavljen: 18.09.2016 13:00        


Građani čija mesečna primanja iznose oko 21.000 dinara od banaka, u najboljem slučaju, mogu dobiti pozajmicu u visini jedne mesečne zarade ili manji iznos keš kredita.

Sa minimalcem samo kredit do 3.000 evra

Građani koji primaju minimalnu zaradu od 21.000 dinara, a takvih je oko 300.000 u Srbiji, u slučaju nužde mogu da računaju na bankarsku pozajmicu u visini jedne plate ili keš kredit do 350.000 dinara.

Iako u većini banaka tvrde da minimalac nije prepreka za odobravanje kredita, u praksi su stvari malo drugačije, pa retko ko s tim primanjima uspe da dođe do ikakvog zajma. Čak ni oni koji imaju mnogo veće zarade, ali su zvanično prijavljeni na minimalac, ne mogu da dođu do stambenog kredita jer ne mogu da dokažu da deo plate primaju na ruke.

U OTP banci kažu da svim zaposlenim punoletnim građanima, pa i onima s minimalnom zaradom odobravaju sve vrste kredita koje imaju u ponudi, kao i kreditne kartice i dozvoljeni minus.

Procedura:

Dušan Uzelac
ZAJAM NIJE ZA SVAKOGA

Dušan Uzelac, direktor portala Kamatica, upozorava da kredit nije za svakoga, te da građani s minimalnim primanjima ne bi trebalo da uzimaju kredite čak i ako im banke to dozvole.

- Ozbiljan je izazov da se s takvom platom zadužite. To je veliki rizik, jer ćete i sebe i banku dovesti u problem. Stambeni kredit je najdirektnije nedostupan za te osobe iako u reklamama nijedna banka neće reći da ga ne mogu dobiti. Banke sad same odlučuju koliki deo prihoda može da vam bude rata, i to diktira koliki kredit možete da uzmete. Nije preporuka da se uzima kredit za osnovnu potrošnju, osim ako nije za izolaciju kuće kako bi se smanjili troškovi za energente - ističe Uzelac.

- Iznos kredita zavisi od kreditne sposobnosti, što znači da i klijenti sa minimalnom zaradom od 21.000 dinara mogu dobiti keš kredit. Ukoliko klijent nema nikakve kreditne obaveze, a ima mesečna primanja 21.000 dinara, najveći iznos keš kredita je 320.000 dinara. Za keš kredite zaduženost može da bude do polovine ukupne prosečne mesečne zarade ili penzije, dok kod stambenih kredita ili kredita za adaptaciju zaduženost može biti i veća - kažu u OTP banci i dodaju da visina primanja utiče samo na visinu kredita, dok je cena ista za sve klijente.

Ima i banaka, poput Sberbanke, u kojoj priznaju da su za novčanu pozajmicu neophodna primanja od najmanje 26.000 dinara mesečno.

- Klijenti sa zaradama iznad navedene granice mogu da apliciraju za bilo koji od proizvoda banke. Procedura dobijanja kredita je identična za sve klijente, a opterećenje plate za stambene kredite iznosi maksimalno 50 odsto. Za klijenta čija plata iznosi 26.000 dinara maksimalna rata po stambenom kreditu mogla bi biti 13.000 dinara (105 evra). Ako klijent aplicira za stambeni kredit osiguran kod NKOSK, na rok od 30 godina i sa minimum 20 odsto učešća, maksimalni iznos kredita koji bi mogao da dobije je 21.900 evra - objašnjavaju u Sberbanci.

Uslovi:
Građani s minimalcem kredite, kreditne kartice i dozvoljeno prekoračenje mogu dobiti i u Adiko banci pod istim uslovima kao i zaposleni čija su primanja veća od 21.000 dinara.

- Svim klijentima koji ispune uslove na raspolaganju su novčane pozajmice Adiko banke u visini jedne zarade, s tim što je maksimalni iznos novčane pozajmice 360.000 dinara - kažu u toj banci.


ŠTA MOŽETE SA 21.000 DINARA
  • Kreditnu karticu u visini jedne zarade
  • Keš kredit od oko 350.000 dinara (zavisno od banke do banke)
  • Dozvoljeni minus

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Jasna Ivanovic 30.04.2020 8:00

    Dobar dan.Interesuje me da li moja cerka moze da uzme kredit za adaptaciju kuce.Zaposljena je i prijavljena ali na odredjeno.Plata joj je 30000.U julu puni 22 god.Da li je uslov da ima ugovor na neodredjeno ili moze da podigne kredit ako joj ja recimo budem zirant.Hvala.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti stambeni kredit dušan uzelac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana