Tekst objavljen: 30.06.2019 11:00        


Očekuje se da će ovaj dug biti najviši još od Drugog svetskog rata

SAD dostigla najveći državni dug u istoriji zemlje

Državni dug SAD će se, prema predviđanjima, povećavati u narednih 30 godina da bi dostigao 144 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2049. godine, navodi se u izveštaju Kancelarije američkog Kongresa za budžet (CBO).

CBO očekuje da će se državni dug povećati sa projektovanih 78 procenata BDP-a u 2019. godini, što je najviši nivo od Drugog svetskog rata, na 92 odsto 2029. godine i na 144 odsto BDP-a do 2049.

"Taj nivo duga bio bi najviši u istoriji SAD, i imao bi tendenciju daljeg rasta", navodi CBO. Američki državni dug već je premašio 22.000 milijardi dolara, a predvidja se da će nastaviti da se povećava za 1.000 milijardi dolara svake godine tokom naredne decenije, zbog troškova penzija i zdravstvene zaštite generacije rođene u periodu od dve decenije posle završetka Drugog svetskog rata, prenosi Raša tudej.

"Perspektive velikog deficita tokom mnogo godina, kao i visok i rastući dug koji bi rezultirao, predstavljaju značajan rizik za zemlju i veliki izazov za kreatore politike", ocenio je direktor CBO Filip Svagel.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U godini uoči finansijske krize 2008. godine, američki savezni dug je iznosio 35 posto BDP-a, što je manje od polovine njegovog sadašnjeg nivoa. Nakon podsticajnih mera administracije američkog predsednika Donalda Trampa, kao što je smanjenje poreza u iznosu od 1.500 milijardi dolara, deficiti su u porastu. Projekcije CBO zasnovane su na određenim pretpostavkama, medju kojima su i one da se neće vršiti nikakve izmene postojećih zakona i da će programi, kao što je socijalno osiguranje, biti u potpunosti plaćeni.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
SAD sjedinjene američke države dug državni dug donald tramp

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana