Tekst objavljen: 14.03.2016 12:02        


Dug po kreditnim karticama u SAD je prošle godine porastao za 71 milijardu dolara na 917,7 milijardi dolara, prema rezultatima studije koju je sprovela internet stranica CardHub.com. 

SAD: Najviši dug domaćinstava od finansijske krize

Rast duga za 71 milijardu dolara je za 24 odsto veće u odnosu na njegovo povećanje u 2014. godini, prenosi Russia Today, dodajući da prosečno američko domaćinstvo sada duguje 7.879 dolara po kreditnoj kartici, što je najveća cifra od finansijske krize iz 2008. godine.

Istraživanjem je utvrđeno i da najveći deo dugovanja potiče iz poslednjeg kvartala 2015. godine, kada su Amerikanci uvećali dug za 52 milijarde dolara, prenosi američka televizijska stanica SEBS.

Stopa zaduživanja po osnovu kreditnih kartica u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu je bila najveća od Velike recesije, navodi CardHub.

"To je nešto što moramo motriti, ukoliko zaduživanje nastavi da ubrzano raste", izjavio je direktor američke bonitetne agencije Mudis Scott Hoyt.

Istovremeno, generalni direktor kompanije TrimTabs Investment Research, Dejvid Sanči, kaže da rast dugovanja po osnovu kreditnih kartica obično predstavlja dobar znak, jer ukazuje na veću potrošnju domaćinstava.

Za glavnog ekonomistu kompanije ITG Investment Research, Stiva Blica, rast zaduženosti je samo signal da veći broj ljudi sada imao posao.

U američkoj privredi je prošle godine otvoreno 2,45 miliona radnih mesta. U 2016. godini, više od 400.000 radnih mesta je otvoreno do februara, dok je nezaposlenost na najnižem nivou za poslednjih osam godina od 4,9 odsto.

Ipak, tempo rasta plata nastavlja da stagnira, pa su tako američki radnici u februaru zarađivali tri centa manje po satu, navodi SEBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dug po karticama Russia Today kreditne kartce USA amerikanci zaduženost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana