Zvanični kurs Evra za dan 18.06.21. :: 117.5673 rsd
Tekst objavljen: 23.07.2020 12:55        


Amerika se obrušila na Švajcarsku, jednu od najbogatijih država Evrope, i spremna je da je proglasi valutnim manipulatorom, piše Blumberg

SAD planiraju da proglase Švajcarsku "valutnim manupulatorom"

Blumberg se poziva na najveći švajcarski finansijski holding UBS Group.

Švajcarska ispunjava sva tri kriterijuma koji su potrebni za uključivanje u američki spisak valutnih manipulatora, piše agencija. Država ima pozitivan saldo u tekućim transakcijama i bilateralni trgovinski suficit. Osim toga, Švajcarska koristi valutne intervencije, kupuje dolare kako ne bi dozvolila veće jačanje švajcarskog franka.

Država mora da poseže za valutnim intervencijama, pošto raste potražnja za švajcarskom valutom tokom kriza. Investitori tradicionalno smatraju franak utočištem za investicije u periodu nestabilnosti svetske privrede.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Vašington smara da švajcarske vlasti, veštački slabe sopstvenu valutu za račun kupovine dolara, pokušavajući da obezbede lokalnim proizvođačima izvozne benefite. Švajcarska strana odbacuje ove optužbe.

SAD su početkom 2020. godine već uključile Švajcarsku u posmatrački spisak država koje, po mišljenju Vašingtona, manipulišu kursevima valuta. Odluka je bila doneta usled rekordnog jačanja švajcarskog franka u odnosu na evro u poslednje tri godine, javio je Rojters.

1 komentar

  1. User image
    Neko 26.07.2020 0:44

    Ameri vole slobodno trziste samo kada oni pobedjuju u igri. Koji licemeri.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
valutni manipulator SAD švajcarski franak američki dolar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana