Tekst objavljen: 20.10.2015 9:10        


Sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) sa tržišnim ekspertima iz zemalja izvan naftnog kartela ove srede, verovatno neće povećati izglede za zajedničku akciju za smanjenje isporuka, niti pružiti veliku podršku predlogu Venecuele o cenovnom okviru, kažu delegati OPEK-a i analitičari.  

Sastanak OPEK-a sa osam zemalja nečlanica u sredu

OPEK je pozvao osam zemalja nečlanica, uključujući i Rusiju, na razgovore o tržištu nafte u svoje sedište u Beču u sredu, dok se vlastiti sastanak naftnog kartela o politici te organizacije ne očekuje do 4. decembra, prenosi Rojters.

Nečlanice OPEK-a odbile su da rade s OPEK-om na smanjenju isporuka nafte kako bi se smanjio višak ponude koji je podstakao potonuće cene "crnog zlata" ispod 50 dolara za barel sa nivoa od 115 dolara u junu 2014. godine, navodi britanska agencija.

S druge strane, OPEK je odbio da samo on ograniči isporuke i mnoge zemlje članice su čak povećale proizvodnju.

OPEK-ova članica Venecuela, pogođena teškom besparicom, zalaže se pritom za rezanje proizvodnje i u okviru naftne organizacije i u zemljama nečlanicama i predlaže da se obnovi OPEK-ov mehanizam raspona cena s gornjim limitom na 70 dolara.

Međutim, dva OPEK-ova delegata ocenjuju da su izgledi za udruženo smanjenje prizvodnje mali, kao i da je slaba verovatnoća da će predlog o cenovnom rasponu naići na veliku podršku.

"Ja stvarno ne verujem da će Venecuela uspeti u svojim nastojanjima", rekao je jedan od delegata, i dodao da zemlje OPEK-a sada imaju prekomernu proizvodnju, pa bi smanjenje trebalo da se počne unutar naftnog kartela pre nego u zemljama nečlanicama.

Prema podacima OPEK-a, zemlje članice pumpaju 31,57 miliona barela dnevno, mnogo više od zvanično ciljanih 30 miliona barela dnevno, s lavovskim udelom viška ponude od gotovo 2,0 miliona barela dnevno, navodi Rojters.

Većina zemalja OPEK-a šalje na ovaj sastanak svoje nacionalne predstavnike- naftne stručnjake koji su tek za stepenik ispod ministara, a očekuje se da će na skup doći venecuelanski ministar nafte Eulohio del Pino, a možda i njegov ekvadorski kolega Pedro-Merisalde Pavon.

"Neće biti bolje u odnosu na prethodni (sastanak)", rekao je drugi delegat OPEK-a, aludirajući na majski tehnički sastanak članica i nečlanica naftnog kartela na kom dve strane nisu uspele da ostvare saradnju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
opek-a nečlanice proizvođači nafte zalihe nafte nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana