Tekst objavljen: 11.12.2019 10:55        


Naftna kompanijaSaudijske Arabije "Aramko" je danas prvi put izašla na berzu i započela je trgovanje na saudijskoj berzi "Saudi Tadavul" uz mamutsku inicijalnu javnu ponudu deonica od 25,6 milijardi dolara koja je postavila rekord kao najveća u istoriji

Saudijska naftna kompanija izašla na berzu i odmah postavila rekord

"Aramko" je u prvim trenucima na tržištupovećao vrednost za 10 odstoi ona je premašila ukupno teško zamislivih 1.880 milijardi dolara, što ga čini najvrednijom kompanijom na svetu.

Naftni gigant u državnom vlasništvu započeo je trgovanje na saudijskoj berzi Tadavul posle početne javne ponude od 25,6 milijardi dolara, rekordno velike u istoriji.

Kompanija je najavila prodaju 1,5 odsto svojih akcija za 32 saudijska rijala po akciji, odnosno 8,53 dolara.

Vrednost akcija "Saudi Aramka" koja je odmah dostigla maksimalni rast od 10 odsto, odnosno 35,2 rijala (9,39 dolara) po akciji, čini "Aramko" vrednijim od najvećih pet naftnih kompanija svetazajedno: "Ekson Mobil", "Total", "Rojal Dač Šel", "Ševron" i BP.

"Aramko" prodaje 0,5 odsto svojih deonica pojedinačnim investitorima - od kojih su većina saudijski državljani, i 1,0 odsto institucionalnim investitorima, od kojih su većina Saudijci ili imaju sedište u Zalivu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ta kompanija ima ekskluzivna prava na proizvodnju i prodaju energetskih rezervi Saudijskog kraljevstva. Osnovana je 1933. godine sa američkom "Standard Oilom", a Saudijska Arabija je u potpunosti postala vlasnica 1980. godine.

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman planira da novac prikupljen prodajom tog dragulja kraljevine upotrebi za diversifikaciju ekonomije svoje zemlje i finansiranje glavnih nacionalnih projekata kojima se stvaraju radna mesta za milione mladih Saudijaca.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
saudi aramko aramko ponuda deonica nafta berza rekord

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana