Tekst objavljen: 07.03.2016 8:53        


Evropska banka za obnovu i razvoj nastaviće da podržava mala i srednja preduzeća, poručili su danas predstavnici te banke, koji su pozvali firme iz tog sektora da se prijave za programe stručnog savetovanja. Program podrške malim i srednjim preduzećima koji uključuje stručno savetovanje finansira Evropska unija, a EBRD ga sprovodi od 2013. godine.

Savet za  male firme, kako da postanu konkurentnije

Do sada je u tome učestvovalo više od 240 preduzeća kojima su domaći i inostrani konsultanti pomagali.

Za konsultante je do sada utrošeno 15,5 miliona evra od donacija, od strane različitih donatora, na prvom mestu od EU, ali i puno drugih koji su ujedno i akcionari EBRD, rečeno je novinarima na predstavljanju rezultata "Programa podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji".

Direktor EBRD-a za Srbiju Danijel Berg istakao je da je mali biznis ključ za razvoj ekonomije, i poručio da ta banka podržava mala i srednja preduzeća (MSP) jer ona mogu da poguraju rast.

"MSP firme dobijaju našu pomoć, a u okviru ovog projekta reč je o konsultacijama. I kad vidimo male firme koje su koristile našu pomoć da investiraju dalje i napreduju, to je sjajno i želimo da se njihov rast nastavi.
Kad bi 100 kompanija godišnje pomogli, bilo bi dobro, jer su one važan deo ekonomije", rekao je Berg.

On je objasnio da u okviru ovog projekta firme ne dobijaju 100 odsto grantova, već se očekuje da i one učestvuju.
Prema njegovim rečima, EBRD je od 2001. godine u Srbiji podržala više od 750 preduzeća, što je pomoglo razvoju privatnog sektora.

Bojana Vukosavljević iz EBRD-a objasnila je danas da je maksimum granta za savetnike 10.000 evra, a procenat koji daju donatori zavisiće od konsultantske usluge i lokacije kompanije, pa su one iz manjih sredina dobijale veći procenat granta.

Ona je rekla da je program podržao kompanije iz različitih industrija, kao što je sektor hrane i pića, veleprodaja i maloprodaja, distribucija, izgradnja i inženjering, i istakla da je 77 odsto preduzeća koja su dobila savete EBRD povećalo obrt, i to u proseku za 23 odsto.

"Više od polovine firmi koje su zatražile savet kroz ovaj program povećale su broj zaposlenih u proseku za 14 odsto. Pozitivna iskustva kako malih i srednjih preduzeća tako i konsultanata su veoma ohrabrujuća, i mi imamo nameru da nastavimo ovaj program u Srbiji”, rekla je Vukosavljević i podsetila da EBRD ne podržava sektor finansija, duvansku i vojnu industriju, igre na sreću...

Ona je najavila i da je u planu da od juna startuje regionalni projekat EDIF koji bi podržalo Ministarstvo privrede i Svetska banka. "Naša ideja je da na taj način budemo ovde tri do četiri godine, da bi se sektor MSP pripremio za ulazak u Evropu i da nastavi život i kad nema pomoći", rekla je ona.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je da je ova podrška važan element, i izrazila nadu da će resorno ministarstvo nastaviti saradnju sa EBRD i u Godini preduzetništva.

"Ovo je jedan od projekata i inicijativa koji su predstavljeni i na sajtu godinapreduzetnistva.rs", ukazala je dodajući da je namera da se i u narednom periodu nastavi sa sprovođenjem projekata, i da to na kraju i  postane standardna usluga koja je raspoloživa uvek u našoj zemlji.

"Znanje je resurs koji nedostaje", poručila je, dodajući da znači obezbeđivanje kvalitetnih saveta i konkretnih iskustava stručnjaka iz inostranstva.

Ona je objasnila da su sredstva za grantove iz EU dostupna kroz dva glavna kanala, da su za nas najvažnija IPA sredstva, ali i regionalna IPA za Zapadni Balkan.

"Projekat pokazuje kako efikasno da se koriste sredstva EU kroz IPA fondove i da se usmere na mala i srednja preduzeća za koja su preko potrebna", rekla he Obradović Jovanović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pomoć preduzetnicima novi preduzetnici ecb male firme

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana