Tekst objavljen: 29.11.2018 15:11        


Ovog septembra zaposleni u Srbiji primili su u proseku 1.853 dinara manju neto platu, u odnosu na avgust 2018. godine. Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna zarada bez poreza i doprinosa u septembru iznosila je 47.920 dinara, a u avgustu 49.773 dinara.

Septembarska prosečna zarada pala za 3,7 odsto

To faktički znači da je u odnosu na prosečni lični dohodak isplaćen u avgustu, septembarski nominalno manji 3,7 odsto, dok realno prosečna neto zarada u septembru beleži pad 3,4 procenta.

Koliko je to zabrinjavajuće i da li se zbog pada prosečnih neto zarada u odnosu na avgust 2018. može reći da i standard građana postaje niži? Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta, smatra da su avgust i septembar dva neuporediva meseca, isto kao i novembar i decembar.

– Avgust, isto kao i decembar, jeste mesec koji je često rezervisan za dodatne isplate, regrese i ostalo. Zbog toga se ne može porediti sa septembrom u kojem nema isplata u tom obimu – ističe Nikolić, i konstatuje da se baš zato i ne može govoriti o bilo kakvom padu standarda građana.

– Apsolutno ne možemo govoriti o padu standarda na osnovu pada septembarskih zarada u odnosu na avgust. Treba samo upoređivati septembarske zarade sa onim iz prošlog septembra – smatra Nikolić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

S tim u vezi, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prema statističkim podacima, prosečni bruto lični dohodak za septembar 2018. nominalno je veći 4,9 procenata, a realno 2,7 odsto, dok je prosečna plata bez poreza i doprinosa veća 5,5 odsto nominalno, odnosno 3,3 procenta realno.

Podaci iz zavoda pokazuju i da je prosečna bruto plata ovog septembra bila 66.251 dinar, a rast bruto zarada u periodu od januara do septembara 2018, u odnosu na isti period prošle godine, iznosio je 5,7 odsto nominalno, odnosno 3,7 procenata realno. Istovremeno, neto zarade su porasle 6,2 odsto nominalno i 4,2 odsto realno. Zavod je saopštio i da su prosečne neto zarade zaposlenih u radnom odnosu u septembru iznosile 48.296 dinara, plate zaposlenih kod pravnih subjekata – 50.864 dinara, a u javnom sektoru – 54.031 dinar. Medijalna neto plata za septembar iznosila je 37.957 dinara što znači da je, kako su zaključili u zavodu, polovina zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
manja zarada lična zarada visina plate prosečna plata u srbiji bruto plata prihod građana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana