Tekst objavljen: 23.02.2016 12:01        


Cene sirove nafte potonule su danas na tržištima u Aziji posle snažnog oporavka prethodnog dana, zbog skepticizma među trgovcima koji ne veruju da će pregovori o zamrzavanju proizvodnje među ključnim proizvođačima "crnog zlata" dovesti do sporazuma.

Skepticizam prevladao na tržištu, nafta opet pala

Kako izveštava agencija Frans pres, američka "laka" nafta WTI za isporuku u aprilu pala je danas za 73 centa, ili 2,19 odsto na 32,66 dolara za barel, a "brent", takođe za aprilske isporuke, pojeftinio je 67 centi, odnsono 1,93 procenta na 34,02 dolara.

Prethodnog dana cena američke nafte se vratila na nivo iznad 30 dolara za barel, a evropska nafta "brent" je porasla na preko 34 dolara u nadi da će razgovori dovesti do konkretne akcije kako bi se stabilizovalo popgođeno tržište ove sirovine.

"Jučerašnje povećanje cena uglavnom je poteklo usled pokušaja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da objedini trzište u razmišljanju da će doći do zajedničke akcije između članica i nečlanica ''naftnog karetala", izjavio je analitičar kompanije "Filip fjučers" Danijel Ang za agenciju Frans pres, aludirajući na razgovore o mogućem zamrzavanju proizvodnje te sirovine.

"Uveren sam da bez bilo kakve konkretne akcije cene ne mogu da idu na gore, i to se odražava na njihov pad", dodao je Ang. Muhamed Buhari, predsednik Nigerije, najvećeg proizvođača nafte u Africi, započeo je juče jednonedeljnu posetu državama Persijskog zaliva u nastojanju da sa domaćinima pokuša da nađe rešenje za ublažavanje pada cena "crnog zlata".

Prva stanica na njegovoj sedmodnevnoj turneji bila je Saudijska Arabija, gde je razgovarao sa kraljem Salmanom bin Abdulazizom i višim saudijskim zvaničnicima.

Saudijska Arabija je najveći proizvođač u 13-članom "naftnom kartelu".
Siromašnije članice OPEK-a, poput Nigerije i Ekvadora, zahtevaju da se proizvodnja nafte smanji kako bi se stabilizovale cene, koje su pale na gotovo 13-godišnji minimum ovog meseca.

Međutim, bogatije članice te organizacije, na čelu s državama Persijskog zaliva, odbijaju da popuste tim zahtevima, i prednost daju svojoj borbi za tržišni udeo protiv konkurenta kao što su SAD.

Analitičari kažu da trgovci sada iščekuju američke podatke o narudžbinama trajnih dobara za januar, koji bi trebalo da budu objavljeni u četvrtak, kao i za dan kasnije najavljene pokazatelje o rastu bruto društvenog proizvoda SAD za četvrti kvartal, koji su merilo ekonomskog zdravlja najvećeg svetskog potrošaca nafte.

Američko Ministarstvo energetike će u sredu objaviti izveštaj o komercijalnim zalihama nafte u nedelji zaključno sa 19. februarom, koji će dati bližu sliku o tražnji za ovim energentom u svetskoj privredi broj jedan, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte zamrzavanje proizvođači nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana