Tekst objavljen: 10.10.2021 9:00        


Češki proizvođač automobila "Škoda Auto" ograničiće ili će u potpunosti prekinuti proizvodnju automobila u sve tri fabrike u Češkoj od 18. oktobra do kraja godine, a zbog svetske nestašice čipova

Škoda obustavlja proizvodnju u Češkoj zbog nestašice čipova


Obustava proizvodnje mogla bi teško da pogodi češku ekonomiju, budući da "Škoda Auto" koja je deo "Folksvagen grupe", doprinosi sa pet odsto češkom BDP- u, ali i čini devet odsto češkog izvoza, prenosi Euraktiv.

Proizvodnja je prethodno bila obustavljena u septembru na nedelju dana iz istog razloga.

Nedostatak poluprovodnih čipova pogodio je čitav automobilski sektor u svetu, a evropski proizvođači zavise od azijske proizvodnje koja je u padu zbog pandemije koronavirusa.

"Očekujemo da će proizvodnja poluprovodnika postepeno opet biti pokrenuta u drugoj polovini 2022. godine. Cela situacija sa nestašicom trebalo bi tada da se smiri", rekao je direktor za komunikacije "Škoda Auta" Tomaš Kotera.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


On je ukazao da je prioritet za kompaniju da obezbedi poslove i kompenzaciju za radnike u fabrici i dodao da zaposleni primaju 85 odsto zarade.

Čipovi su strateške komponente digitalizovanog sveta, a dok se ograničava njihova proizvodnja u azijskim zemljama, sve više raste potražnja za njima na svetskom nivou.

Evropska komisija objavila je ranije da će uvesti "evropsku uredbu o čipovima", koja bi trebalo da utiče na povećanje proizvodih kapaciteta u Evropi i da poveća međunarodnu saradnju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
automobilizam nestašica čipova čipovi prestanak proizvodnje škoda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana