Tekst objavljen: 06.09.2016 13:54        


Cene nafte su danas porasle na trgovanju u Aziji, nakon što su Rusija i Saudijska Arabija obećale da će zajedničkim snagama raditi na rešavanju problema prekomernih globalnih zaliha. 

Skok cena nafte zbog rusko-saudijskih pregovora

Rast cena nafte će, međutim, biti ograničen zbog izostanka detalja u planovima Rusije i Saudijske Arabije za stabilizaciju tržišta "crnog zlata" nakon sastanka najviših zvaničnika dve zemlje minulog vikenda, ocenjuju analitičari, a prenosi agencija Frans pres.

Američka "laka" nafta WTI je porasla danas za 78 centi, na 45,22 dolara za barel, dok je severnomorska nafta "brent" porasla za šest centi, na 47,69 dolara.

Saudijski ministar energetike Haled Al-Falih i njegov ruski kolega Aleksandar Novak dogovorili su "zajedničku akciju" s ciljem stabilizacije tržišta nafte, ali ne i zamrzavanje proizvodnje.

Na marginama samita G20 u Kini, ministri su saopštili da će delovati "zajedno ili u saradnji sa drugim proizvođačima nafte" i dogovorili su formiranje "zajedničke monitoring grupe" koja će izraditi preporuke za sprečavanje fluktuacija cena nafte.

Tržište nafte se muči sa upornom poplavom ponude koja je potopila cene na gotovo 13-godišnji minimum od ispod 30 dolara za barel početkom 2016. godine, i mada su se cene u poslednje vreme oporavile, one su i dalje daleko ispod najviših nivoa od preko 100 dolara na kojima su bile sredinom 2014. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte oporavak cene nafte proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana