Tekst objavljen: 14.07.2016 11:01        


Nafta se oporavila danas u trgovanju u Aziji zahvaljujući slabom dolaru i lovcima na niže cene koji su požurili da iskoriste prethodni pad cena na nov dvomeseči minimum. Američka "laka" nafta porasla je danas za 61 cent (1,36 odsto) na 45,36 dolara za barel, a sirova severnomorska nafta "brent" je ojačala za 57 centi (1,23 odsto) na 46,83 dolara, izveštava agencija Frans pres.

Slabiji dolar "leči" naftu

Dan ranije, oba glavna tipa nafte su potonula za više od četiri odsto, nakon što su zvanični podaci iz SAD-a pokazali manji pad zaliha ovog energenta od očekivanog, podgrejavši bojazan da se prezasićenost ponude možda neće ublažiti tako brzo kako se očekivalo.

Američke komercijalne zalihe nafte opale su za 2,5 miliona barela u nedelji zaključno sa 8. julom, ali su i dalje ostale na istorijski visokom nivou, dok je proizvodnja, koja je bila u stalnom opadanju, povećana.

Razočaranje na tržištu dodatno je pojačala činjenica da su ovi pokazatelji obuhvatili period praznika, proslavu Dana nezavisnosti 4. jula, i godišnje odmore, kada je špic sezone letnjih putovanja u SAD.

Ipak, jučerašnji oštar pad nafte je podstakao trgovce da pojačaju kupovine po niskim cenama, budući da je oporavak dolara u proteklih sedam dana bio mlak, tako da su cene ovog energenta i dalje bile pristupačne za kupce koji koriste druge valute.

"Svaki put kad imamo ovako veliko povlačenje cena registrujemo vrlo snažne kupovine na nivou oko 44-45 dolara", kaže za "Blumberg news" Angus Nikolson, tržišni analitičar kompanije IG iz Melburna.

Cene "crnog zlata" su varirale u rasponu od 44 do 52 dolara po barelu u poslednjih mesec dana, nakon pada na gotovo 13-godišnji minimum od ispod 30 dolara u februaru, podseća francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte pala američki dolar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana