Tekst objavljen: 12.10.2015 9:59        


Terminske cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, podstaknute slabljenjem dolara i očekivanjem da će povećanje tražnje za "crnim zlatom" ublažiti prezasićenost globalnog tržišta. 

Slabiji dolar podigao cenu nafte

U prepodnevnoj trgovini u Aziji, cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuke u novembru porasla je za 0,93 odsto, na 50,09 dolara, dok je sirova nafta "brent" za novembarske isporuke koštala 0,78 odsto više, odnosno 53,06 dolara po barelu, prenosi Frans pres.

Cene obe vrste nafte su se nedavno oporavile od šestogodišnjeg minimuma, registrovanog krajem avgusta, usled pada očekivanja da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) ove godine podići troškove zaduživanja, što je uticalo na obaranje vrednosti dolara. Slabiji dolar čini da nafta izražena u toj valuti postane jeftinija za kupce u zemljama koje imaju druge valute, što podstiče tražnju.

Investitori su, takođe, fokusirani na objavljivanje ključnih ekonomskih podataka iz Kine, o inflaciji i trgovini, a koji bi, kako procenjuju, mogli pružiti nove dokaze u pogledu stanja zemlje koja je najveći svetski potrošač energenata.

Podršku cenama nafte su pružili i komentari generalnog sekretara Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), Abdulaha el-Badrija, koji je proteklog vikenda izjavio da ta organizacija predviđa "uravnoteženije" tržište nafte u narednoj godini.

"OPEK je uveren da će u 2016. godini uočiti uravnoteženije tržište nafte. U poslednjih nekoliko meseci, smanjena je proizvodnja u nečlanicama OPEK-a i povećana je globalna tražnja", izjavio je tržišni analitičar singapurske kompanije IG Markets, Bernard Ou.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte skok cene nafte zalihe nafte proizvođači nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana