Zvanični kurs Evra za dan 02.08.21. :: 117.5635 rsd
Tekst objavljen: 07.09.2015 8:50        


Slovenija je potpisala nagodbu za plaćanje štednje unapred sa Azizom Sadžakom na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava iz jula prošle godine koja obavezuje Sloveniju da preduzme sve potrebne mere za otplatu neisplaćenih starih deviznih depozita u podružnicama Ljubljanske banke Sarajevo i Zagreb. 

Slovenija isplatila prvog štedišu Ljubljanske banke

Prijateljska nagodba sa Sadžakom sprovedena je na osnovu zakona, koji je u junu usvojila Skupština Slovenije, piše ljubljansko Delo, a prenosi portal Seebiz.

"Nagodba koju smo sklopili je potvrda da su rešenja u zakonu prava" izjavila je državni sekretar u Ministarstvu finansija Slovenije Irena Sodin.

U tekstu se navodi da je prijateljsku nagodbu već prihvatila i druga tužiteljica Ljubljanske banke Sarajevo Emina Ališić.

Na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu protiv naslednica SFRJ podneto je 1.850 tužbi u ime oko 8.000 štediša, tako da je pilot presuda u ovom slučaju važan presedan za sve ostale.

Štediše će moći da predaju zahteve za isplatu od prvog novembra ove godine, a poslednji rok za prijavu je do kraja 2017.

Štedišama će kamate od 1991. godine, koje po rečima advokata Mujčina Bešla iznose približno pola vrednosti glavnice biti isplaćene bez plaćanja poreza u Sloveniji, a kamatna stopa je vezana za inflaciju na području Nemačke, jer tamo živi većina štediša.

Nakon prihvatanja zakona, koji predviđa ostvarivanje presude suda u Strazburu, slovenačka vlada procenjuje da će isplata starih deviznih štediša doneti finansijske posledice od 385 miliona evra, s kojima će biti isplaćeno oko 230.000 onih koji imaju pravo na isplatu stare devizne štednje.

U taj iznos uračunate su glavnice podružnica Ljubljanske banke u Zagrebu i Sarajevu i kamate do 31. decembra 2015. godine, kao i administrativni i drugi troškovi povezani sa verifikacijom postupka i isplatom, navedeno je u tekstu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ljubljanska banka stara devizna štednja isplata štedišama

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana