Tekst objavljen: 06.03.2023 14:45        


Marko Rosu, poljoprivrednik iz Banatskog Novog Sela, za posao poloprivrednika nudi platu od 200.000 dinara, ali radnika kaže ni za tu cifru ne može da nađe

Slučaj iz Banata: Plata 200 hiljada, ali nema ko da radi


On objašnjava da nedostatak kvalifikovane radne snage danas predstavlja veliki problem, i da nema ko da radi ni kada je plata preko 100.000 dinara.

- Mi možemo dati i 150.000 i 200.000 dinara platu, mi na kraju ne možemo naći radnika. Trebaće mi i traktoristi, zaštitar i menadžer koji će voditi tu proizvodnju, samim tim oni stvaraju sav kapital i novac, ali ih je pronaći jako teško. Mislim da im je lakše da odu u neku firmu da rade za 50.000 dinara, jer ih mnogo muči radno vreme. Mi ga nema u sezoni nemamo, radi se od jutra do mraka - kaže on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Objašnjava da kada je sezona, posao mora da se uradi bez obzira na vremenske uslove, što mnogi ne žele da shvate. On kaže da mnogi ne shvataju da se posao u poljoprivredi promenio sa usavršavanjem tehnologije.

- Nekima je ispod časti da kaže da je traktorista, iako današnji traktori imaju klima-uređaje, auto-pilota i pružaju veliki komfor u radu, pa možeš da sedneš u traktor u beloj košulji, da dođeš na njivu i da se ne isprljaš - i pored toga nema ko da radi, kaže Marko.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banat visoka plata nedostatak radne snage domaća poljoprivreda poljoprivreda marko rosu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana