Tekst objavljen: 29.04.2015 14:02        


Finansijski direktori u švajcarskim kompanijama ocenjuju da je snažan franak najveća opasnost za nacionalnu ekonomiju, a čak 36 odsto anketiranih smatra da švajcarska privreda u naredne dve godine može pasti u recesiju, navodi se u najnovijoj studiji konsultantsko-revizorske kompanije Dilojt.

Snažan franak najveća opasnost za Švajcarsku ekonomiju

Indeks poverenja finansijskih menadžera u nacionalnu privredu, koji kvartalno obračunava ova istraživačka agencija, pao je u prvom tromesečju za 39 poena, na -28, što ukazuje na negativnu percepciju ekonomskih prilika, prenosi švajcarski list 20 minit.

Kako se precizira u istraživanju, 71 odsto anketiranih finansijskih direktora u švajcarskim firmama smatra da odustajanje od vezivanja franka za evro i, posledično, njegov skok, predstavlja veći rizik za privredu od geopolitičkih nesigurnosti i pooštravanja regulative.

Čak 60 odsto ispitanika sada izražava pesimizam u pogledu ekonomskih perspektiva Švajcarske, prema njih svega 12 odsto u prethodnoj anketi, sprovedenoj u četvrtom kvartalu prošle godine.

Većina ispitanika, njih 80 odsto, zbog rasta domaće valute očekuje niže marže a čak 36 odsto smatra da iz tog razloga švajcarska ekonomija u naredne dve godine može pasti u recesiju. Takav stav u poslednjem tromesečju 2014. zastupalo je svega 8,0 odsto anketiranih.

Na drugoj poziciji među poslovnim rizicima je pooštravanje zakonskih propisa u Švajcarskoj, što navodi 63 odsto anketrianih.

Kada je reč o merama koje će preduzeti kako bi se borili sa novonastalom situacijom, njih 62 odsto predviđa smanjenje troškova, niže cene dobavljača očekuje 60 odsto ispitanika, smanjenje zaposlenosti planira njih 19 odsto, a produženje radnog vremena 17 odsto anketiranih. 

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 127 finansijskih direktora u glavnim privrednim sektorima u Švajcarskoj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarska ekonomija jak švajcarac švajcarac privreda frank

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana