Tekst objavljen: 19.02.2015 10:01        


Rastući izvoz i niže cene energenata prepolovili su trgovinski deficit Japana u januaru, prema danas objavljenim zvaničnim podacima. Mesečni trgovinski deficit Japana od 1,18 biliona jena (9,9 milijardi dolara) znatno je niži u odnosu na 2,8 biliona jena iz istog perioda lani i ispod je očekivanog deficita od 1,68 biliona jena, navodi se u saopštenju japanskog ministarstva finansija, a prenosi agencija Frans pres.

Snažan izvoz prepolovio trgovinski deficit Japana

Najnovije pozitivne vesti dolaze samo dan posle odluke centralne banke Japana (BoJ) da zadrži ultra labavu monetarnu politiku u svetlu postepenog oporavka japanske privrede, treće po veličini u svetu.

Oporavak izvoza, industrijske proizvodnje i korporativnih investicija su, prema jučerašnjem saopštenju BoJ-a, dokaz da privreda polako napreduje, nakon što je Japan u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu izašao iz recesije.

Izvoz Japana u januaru je porastao peti mesec zaredom, za 17 odsto na 6,14 biliona jena, zahvaljujući snažnoj isporuci automobila i elektronskih proizvoda, ali i poluprovodnika. Obim izvoza u SAD porastao je 16,5 odsto, dok je izvoz u Kinu skočio 20,8 odsto u odnosu na isti period lane.

Sa druge strane, ukupan uvoz je u januaru smanjen devet odsto na 7,32 biliona jena, jer su cene uvezene sirove nafte pale za 40,5 odsto.

Obim kupovine prirodnog gasa je, međutim, ostao na visikom nivou, jer ta zemlja nastoji da nadoknadi manjak energenata posle nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011. godine, koja je primorala Japan da zatvori nuklearne reaktore koji su obezbeđivali više od jedne četvrtine električne energije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Rastući izvoz niže cene energenata prepolovljen trgovinski deficit Jap

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana