Tekst objavljen: 20.12.2013 16:00        


Iza akcijskih popusta i sniženja cena u marketima, često se kriju poskupljenja, ali i manjak robe na lageru. Trgovci pribegavaju starim oprobanim trikovima da, najpre, razglase da su „prepolovili“ cenu određenog proizvoda, da bi kupac, iako pređe pola grada, često zatekao prazan - raf!

Sniženjima robe koje uopšte nema obmanjuju potrošače

Potrošači retko kada mogu da pronađu one proizvode kojima je najviše snižena cena, uz čuveno poznato objašnjenje „akcija traje dok traju zalihe“.

Zakon o oglašavanju obavezuje trgovce, proizvođače i druge učesnike u oglašavanju da oglašavaju tačne informacije, podrazumeva se i one o sniženjima, rasprodajama, akcijskim prodajama... - Zakonom je zabranjeno nuđenje prodajnih podsticaja na robu koje ima u tako maloj količini da je očigledno da se time namerava privlačenje kupaca radi navođenja na kupovinu druge robe - kaže Vera Vida.
O kojim zalihama se radi i kolike su one zaista, to niko ne kontroliše i potrošači po ko zna koji put budu obmanuti od strane trgovaca.

Uobičajeno je da prometnici navode ekstremno niske cene proizvoda ili usluge, a ne naglašavaju količinu koja je dostupna u prodaji ili nisu istakli kolika je cena bila ranije.

U češćim slučajevima ta se cena ne razlikuje mnogo od prethodne. Uz to, proizvodima koji se prodaju po akcijskim cenama ubrzo ističe rok trajanja.

Potrošači u Srbiji često su obmanuti i „velikim sniženjima“ na rasprodajama, jer se dešava da najavljeni popusti u reklamama i izlozima nisu ni blizu stvarnih.

Proizvođači imaju svoje načine da prikriju poskupljenja. Tako je u rafovima sada gotovo nemoguće naći nekada uobičajena standardna pakovanja. Gramažu menjaju svi proizvođači, od suhomesnatih prerađevina, grickalica, slatkiša do sredstava za ličnu higijenu.

Na rafovima su „smanjena“ pakovanja čokolade, kutije keksa ili grickalice, a pritom je vrlo sitnim slovima zapisano da je u ambalaži manje i do 50 grama. Manje grama, međutim, ne znači i manju cenu. Naprotiv, čokolada od 75 grama staje gotovo isto kao i ona „teža“ za 25 grama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    popcorn 20.12.2013 22:37

    Konkretan primer imao u Win-win-u,reklamirali su proizvod na snizenju koji kada sam hteo da kupim "bas taj je nestao,ali evo ima slican tome " koji je naravno losiji i skuplji! Cak je i akcija "pronadji jeftinije i dobijas nas proizvod po toj ceni i jeftinije",isto u win-win-u,totalna prevara,jer naravno ne ispunjavaju obavezu vec se pravdaju kako se taj proizvod vise ne prodaje itd...a stoji na sajtu kao reklama-citaj navlakusa!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači prava potrošača zaštita potrošača kupovina trgovci proizvodi na sniženju sniženja kupovina sa popustom popusti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana