Tekst objavljen: 22.04.2017 9:31        


VAŠINGTON, 22. aprila (Tanjug) - Izvršni direktor MMF Tao Zang, pohvalio je vredan rad Vlade Srbije u naporima da ojača domaću privredu i sprovede teške reforme i kazao da je namera ove finansijske institucije da nastavi sa pružanjem intenzivne podrške u poslednjoj godini Programa.  

Srbija dobrim rezultatima potvrđuje jačanje ekonomije

On je u Vašingtonu na sastanku sa srpskom delegacijom koju predvode guverner Narodne banke Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Dušan Vujović, kome je prisutvovao i direktor za Evropu Pol Tomsen, rekao da je saradnja sa Vladom Srbije na svim poljima uspešna, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Tema sastanka, održanog u okviru prolećnog zasedanja MMF i Svetske banke, bila je analiza postignutih rezultata u sprovođenju mera koje su dogovorene Aranžmanom iz predostrožnosti koji je Srbija potpisala sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom.

"MMF će nastaviti da podržava Srbiju u budućim koracima u reformama koji vode ka povećanom poverenju investitora i srednjoročnom potencijalnom rastu koji podržava Program", istakao je Zang i dodao da je saradnja vlade Srbije i Međunarodnog Monetarnog fonda uspešna na svim poljima, a da isto očekuje i u periodu koji dolazi.

Guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, istakla je da Srbija, danas, može da posluži kao dobar primer zemlje u kojoj je zabeleženo smanjenje i unutrašnje i spoljne neravnoteže uz ubrzanje rasta na 2,8% 2016. dok se ove i narednih godina očekuje njegovo dalje ubrzanje.

"U prethodne tri godine inflacija se kretala na nivou od oko 2%, inflaciona očekivanja su tokom tog perioda dobro usidrena. Deficit tekućeg računa dodatno je snižen u 2016 na 4,0% BDP-a zahvaljujući snažnom izvozu roba i usluga iz Srbije i bio je u potpunosti pokriven prilivom po osnovu stranih direktnih investicija koje su dostigle 5,5% BDP-a, po čemu se Srbija izdvojila u regionu", naglasila je Tabaković i dodala da je od velike važnosti vraćanje poverenja u lokalnu valutu a dinarska štednja tri puta veća u odnosu na 2012. godinu.

Guverner NBS je podsetila da je agencija Moodys priznala rezultate koje je Srbija ostvarila upravo na planu smanjenja neravnoteža i jačanja ekonomije zbog čega su u martu ove godine povećali rejting.

Ministar finansija je izrazio uveravanje da će i u ovoj, poslednjoj godini Aranžmana iz predostrožnosti, Vlada nastaviti sa realizacijom zadataka i osnaživanjem domaćih finansija.

On je naglasio potrebu uvažavanja realnih okolnosti u planiranju i sprovođenju strukturnih reformi ističući da je važno da reforme budu sprovedene u celini i na najbolji način u odnosu na efekte koje imaju na privredni rast, zaposlenost i budžet.

"Ponosan sam na rezultate u smanjenju deficita opšte države koje smo ostvarili u prošloj godini a u ovoj godini nastavljamo pođednako uspešno da prebacujemo ciljeve postavljene u budžetu", istakao je ministar i dodao da su ostvareni suficit u prvom kvartalu i očekivane uštede od skoro pola milijarde evra u prva četiri meseca jasan signal investitorima da ulažu u srpsku ekonomiju, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana