Tekst objavljen: 12.03.2022 16:00        


Privredna komora Srbije će zbog otežanog poslovanja sa Rusijom formirati listu alternativnih tržišta

Srbija se sprema da nađe alternativna tržišta za Rusiju


Na njih bi se, naime, eventualno mogao omogućiti plasman sirovina i roba iz Srbije.

Kako je saopštila PKS, na sednici kojoj je predsedavala predsednica Vlade Ana Brnabić, zaključeno je da je makroekonomska situacija u Srbiji stabilna, ali da je ključni izazov inflatorni pritisak zbog globalnog rasta cena energenata i hrane.

"Makroekonomska situacija u Srbiji je stabilna, s tim što se u prvim mesecima 2022. godine beleži pad industrijske proizvodnje. Očekivana stopa rasta BDP-a od 4,4 odsto u prvom kvartalu će verovatno biti revidirana naniže. Nastavljaju se inflatorni pritisci, primarno usled rasta cene energenata i hrane", zaključeno je na sednici, a navodi PKS u saopštenju.

Kako se dodaje, Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je stanje u poljoprivredi stabilno i da je zasejana pšenica na većoj površini, na uštrb drugih ratarskih kultura.

Zaključeno je da su, iako je rano proceniti, meteorološki uslovi za poljoprivrednu sezonu dobri i da se očekuje dobar prinos žitarica, kao i da je povećano interesovanje poljoprivrednika za uzgajanje uljane repice, prenela je PKS.

Kako se navodi, glavni problem poljoprivrede je rast cene veštačkih đubriva, a procena je da nije realno da se povećanom domaćom proizvodnjom obezbedi unutrašnja potreba za veštačkim đubrivom, već da se ona mora obezbediti kroz uvoz sa alternativnih tržišta.

PKS navodi da i dalje stoji iza stava da je potrebno što pre dozvoliti nesmetan izvoz finalnih poljoprivrednih proizvoda (ulja i brašna), a kroz sistem kvota eventualno ograničiti izvoz zrna (pšenica i kukuruz).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kako bi se stabilizovalo snabdevanje veštačkim đubrivom u dugom roku, potrebno je što pre pokrenuti procedure pregovaranja sporazuma o slobodnoj trgovini sa alternativnim tržištima na Bliskom Istoku, navodi PKS i dodaje da je Ministarstvo trgovine pozdravilo inicijativu.

PKS je upozorila da najviše brine porast cene input za građevinarstvo i hemijsku industriju i da se problemi pojedinačnih kompanija sada prelivaju na problem cele grane i da je stabilnost lanca snabdevanja moguće postići uz podršku države.

Očekuje se da će tranzit roba i sirovina do Rusije preko rumunske luke Konstanca uskoro biti vrlo ograničen, moguće i obustavljen, navodi PKS i dodaje da je s toga potrebno pronaći alternativna tržišta na koje bi bilo moguće preusmeriti deo izvoza, s tim da postoji problem relativne visok nivo carina na tim tržištima.

Ističe se da se PKS obavezala da formira listu alternativnih tržišta, sa pratećim informacijama, na koja bi se eventualno mogao omogućiti plasman sirovina i roba iz Srbije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Privredna komora Srbije rusija bdp srbije rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana