Zvanični kurs Evra za dan 01.10.20. :: 117.5746 rsd
Tekst objavljen: 10.01.2020 10:10        


Srbija je u poslednjih godinu dana više nego udvostručila uvoz hleba i pekarskih proizvoda

Srbija udvostručila uvoz hleba

Prethodne 2019. godine na naše tržište je dopremljeno oko 6.000 tona „svežeg“ hleba, peciva i tosta u vrednosti od 6,8 miliona evra, piše „Politika“. Kako list navodi, vekne su najviše stizale iz Rumunije, Nemačke, Bugarske, pa i iz Hrvatske, u koju je, prema nedavno objavljenim podacima, od njenog ulaska u EU, znatno povećan uvoz hleba.

„Zvuči neverovatno, jer većini potrošača nije poznato da im trgovci i pekari uveliko prodaju vruć hleb i pecivo koji su na naše tržište stigli u šleperima, prethodno pripremljeni i zamrznuti nekada i hiljadama kilometara daleko“, piše „Politika“.

List dodaje da se pecivo pred očima kupaca samo „dopeče“, uglavnom u trgovinskim i pekarskim lancima, i prodaje kao sveže. Poznavaoci tržišta objašnjavaju da „parbejking“, kako se naziva ova tehnika pripremanja hleba i peciva (delimično pečeni, a onda brzo zamrznuti spremni za transport) sve više zamenjuje tradicionalno pekarstvo.

Na ovaj način smanjuju se troškovi proizvodnje, jer trgovci mogu da isporuče u svakom trenutku hleb i pecivo identičnog kvaliteta i više im nisu potrebni visokokvalifikovani pekari, jer „svaki zaposleni može da gotovo pripremljene proizvode ispeče i postavi na police“.

2 komentara

  1. User image
    Drafer 10.01.2020 22:18

    Kakva vest. Ovo samo potvrđuje da smo pukli načisto. Vojvodina ima žita da hrani okolne zemlje i sad ispada da mi treba da uvozimo hleb. Ako je tako onda stvarno treba da propadnemo kao nacija i da okolne zemlje razgrabe kome šta treba i oni će moći da naprave hleb jer su sposobni. Ako, samo napred

  2. User image
    Milan Popović 01.02.2020 22:49

    Samo ovo je dovoljan razlog da budu smenjeni ministri turizma i trgovine. Neznam da li je to dobro jer ovde posle lošeg ministra dolazi još gori.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
uvoz hleba pekarski proizvodi hleb uvoz

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana