Tekst objavljen: 10.01.2020 10:10        


Srbija je u poslednjih godinu dana više nego udvostručila uvoz hleba i pekarskih proizvoda

Srbija udvostručila uvoz hleba

Prethodne 2019. godine na naše tržište je dopremljeno oko 6.000 tona „svežeg“ hleba, peciva i tosta u vrednosti od 6,8 miliona evra, piše „Politika“. Kako list navodi, vekne su najviše stizale iz Rumunije, Nemačke, Bugarske, pa i iz Hrvatske, u koju je, prema nedavno objavljenim podacima, od njenog ulaska u EU, znatno povećan uvoz hleba.

„Zvuči neverovatno, jer većini potrošača nije poznato da im trgovci i pekari uveliko prodaju vruć hleb i pecivo koji su na naše tržište stigli u šleperima, prethodno pripremljeni i zamrznuti nekada i hiljadama kilometara daleko“, piše „Politika“.

List dodaje da se pecivo pred očima kupaca samo „dopeče“, uglavnom u trgovinskim i pekarskim lancima, i prodaje kao sveže. Poznavaoci tržišta objašnjavaju da „parbejking“, kako se naziva ova tehnika pripremanja hleba i peciva (delimično pečeni, a onda brzo zamrznuti spremni za transport) sve više zamenjuje tradicionalno pekarstvo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Na ovaj način smanjuju se troškovi proizvodnje, jer trgovci mogu da isporuče u svakom trenutku hleb i pecivo identičnog kvaliteta i više im nisu potrebni visokokvalifikovani pekari, jer „svaki zaposleni može da gotovo pripremljene proizvode ispeče i postavi na police“.

2 komentara

  1. User image
    Drafer 10.01.2020 22:18

    Kakva vest. Ovo samo potvrđuje da smo pukli načisto. Vojvodina ima žita da hrani okolne zemlje i sad ispada da mi treba da uvozimo hleb. Ako je tako onda stvarno treba da propadnemo kao nacija i da okolne zemlje razgrabe kome šta treba i oni će moći da naprave hleb jer su sposobni. Ako, samo napred

  2. User image
    Milan Popović 01.02.2020 22:49

    Samo ovo je dovoljan razlog da budu smenjeni ministri turizma i trgovine. Neznam da li je to dobro jer ovde posle lošeg ministra dolazi još gori.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uvoz hleba pekarski proizvodi hleb uvoz

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana