Zvanični kurs Evra za dan 17.09.21. :: 117.5653 rsd
Tekst objavljen: 14.09.2021 14:20        


Srbija danas pravi gubitke u distributivnoj mreži od oko 200 miliona evra godišnje, a instaliranje pametnih brojila jedan je od načina da te gubitke smanjimo, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na sastanku sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)

Srbije čekaju "pametna brojila", novac za ugradnju stiže od Evropske banke


Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, ona je potom prisustvovala potpisivanju ugovora o garanciji za projekat „Pametna brojila“, kao i ugovora o zajmu za isti projekat između Elektrodistribucije Srbije i EBRD.

Mihajlovićeva je pritom istakla da je cilj države da svaki deo Srbije ima konstantno i stalno napajanje kvalitetnom električnom energijom, čemu će ulaganja u distributivnu mrežu doprineti.

Danas smo potpisali ugovor za prvih 40 miliona evra, država je dala garancije za to, razgovaraćemo sa svim međunarodnim partnerima kako da uložimo više u distributivnu mrežu jer je to osnova da budemo energetski bezbedni, rekla je ministarka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Nandita Paršad, generalna direktorka EBRD za održivu infrastrukturu, izjavila je da je reč o 40 miliona evra zajma i da će ovaj projekat doprineti modernizaciji cele mreže i dovesti do smanjenja emisija CO2.

Ona je dodala da je ovo samo početak saradnje na ovom projektu, koji pruža podršku korisnicima, omogućava im da kontrolišu i smanje svoju potrošnju i doprinosi smanjenju tehničkih i komercijalnih gubitaka.

Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finansija, rekao je da je ukupna vrednost projekta 80 miliona evra, a da su danas potpisani ugovore za 1A fazu – nabavku i instalaciju sistema i softvera, te zamenu oko 205.000 pametnih brojila.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pametna brojila račun za struju električna energija brojilo Zorana Mihajlović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana