Tekst objavljen: 26.05.2017 13:02        


Poslednjih mesec dana švajcarska valuta slabi u odnosu na evro i ostale valute vezane uz evro.

Šta će biti sa švajcarskom valutom u budućnosti?

U trenutku pisanja ove analize kurs EUR/CHF na platformama Admiral Markets-a iznosi 1,09, što je vrlo blizu najslabijem nivou CHF u odnosu na EUR od početka godine. Ipak,švajcarska valuta je i dalje precenjena. Pre tačno deset godina, kurs EUR/CHF se kretao oko 1,64, što je približno 50% iznad sadašnjeg nivoa.

Koji su razlozi ekstremnog jačanja?

Pojednostavljeno rečeno, razlog jačanja CHF je bila najveća ekonomska kriza još od Velike depresije. U većini razvijenih ekonomija pojavio se značajan rizik od urušavanja finansijskog sistema. U pojedinim su neke od najvećih banaka bankrotirale, dok je druge država morala da spasava.

U Evropi je situacija bila još gora, jer ni države nisu mogle finansirati vlastite obveze, kao na primer, u Grčkoj. U takvim okolnostima, svi oni koji su imali kapital počeli su da ga prebacuju u sigurna utočišta, kao što su obveznice najrazvijenijih država i plemeniti metali.

Kada su u pitanju valute, takođe postoje one koje tradicionalno jačaju kada dolazi do političke ili ekonomske nesigurnosti, a radi se o američkom dolaru, japanskom jenu i švajcarskom franku. S obzirom na malu veličinu ekonomije i relativno malu količinu CHF u opticaju, u kombinaciji s ogromnom potražnjom, upravo je CHF najviše ojačao od navedenih valuta.

Nakon što je splasnuo rizik od urušavanja globalnog finansijskog sistema, pojavili su se novi problemi koji su i dalje podsticali interes za posedovanjem CHF: višegodišnje odugovlačenje EU po pitanju otpisa grčkih dugova, namerno rušenje kamatnih stopa u evrozoni u negativnu teritoriju, odustajanje švajcarske centralne banke od odbrane željenog kursa, sankcije EU prema Rusiji, odluka Ujedinjenog Kraljevstva o napuštanju EU i potencijalno napuštanje evra kao valute u Francuskoj. Ipak, strah nastao na osnovu navedenih događaja je popustio, a na vidiku nema novih koji bi mogli prerasti u značajniju krizu.

Šta to znači za kurs CHF?

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da seu poslednjih deset godina dogodilo praktično sve što je moglo uticati na jačanje švajcarske valute. Nije realno očekivati da će se događaji koji idu u prilog jačanju CHF nastaviti istim intenzitetom, dok je vrlo izgledno da će se ekonomska situacija u Evropi, ali i na globalnom nivou stabilno poboljšavati.

To znači da će biti sve više argumenata za napuštanje sigurnih utočišta i ulaganje kapitala u instrumente koji nose viši prinos. Osim toga,franak je u poslednjih desetak godina postao ekstremno precenjen, što švajcarska centralna banka otvoreno naglašava u svakom obraćanju javnosti. Takav stav podrazumeva aktivnosti koje će smanjivati interes za posedovanjem CHF, kao što su niže kamatne stope nego što su u ostalim razvijenim zemljama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
chf švajcarska valuta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana