Tekst objavljen: 04.05.2019 9:00        


Od polovine avgusta prošle godine, do danas 772 ljudi u Srbiji dobilo je zvanje „profesionalnog upravnika zgrade“, a veći broj njih „upravlja“ sa između 30 i 40 zgrada.

Šta kada profesionalni upravnik da otkaz?

Međutim, iako nema ni punih godinu dana kako su počeli sa radom, profesionalni upravnici već daju „otkaze“ stambenim zajednicama kojima su upravljali, pa tako stanare neretko sačeka obaveštenje o jednostranom raskidu ugovora.

„Na vašu, a i našu žalost, ali više vašu nego našu, prinuđeni smo zbog konstantnih pretnji i uznemiravanja od strane vaših komšija koji sačinjavaju takozvani i samoproglašen organ ,,radne grupe“ koji nigde u Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada ne postoji, obaveštavamo Vas da jednostrano raskinemo ugovor“ – ovo obaveštenje dočekalo je stanare jedne zgrade u Beogradu od strane njihovog profesionalnog upravnika.

Razloga za raskid ima više, ali su iz ove firme naveli one oko kojih nije mogao da se napravi nikakav dogovor sa stanarima.

„Pretnje su počele od samog početka naše saradnje, iako niste imali ni jednog dinara na računu, od nas se očekivalo da zgradu pretvorimo u palatu bez para. Posao upravnika je da samo organizuje radove u zgradi kao i da prikuplja sredstva kojim će se ti radovi izvršiti, a ne da bude domar, dolazi svaki dan i provodi tu 24 sata. Takođe, obzirom da ste krenuli od nule u prva tri meseca nikako od babe nije mogla da se napravi devojka“, objasnio je stanarima ovaj profesionalni upravnik.

Profesionalni upravnici mogu i izgubiti svoju licencu. To će se desiti u slučaju da propuste jednom godišnje da dostavi važeću polisu osiguranja, zatim ukoliko sud časti Privredne komore Srbije utvrdi da je učinio težu povredu profesionalnih standarda u obavljanju poslova, kao i ako u postupku pred nadležnim organima bude utvrđeno da je svojim radom namerno, odnosno očiglednom nepažnjom naneo štetu.

Kamatica je potražila objašnjenje od Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture – šta se radi u slučaju kada profesionalni upravnik da otkaz i u kom roku stanari moraju da pronađu drugog.

„Ugovorom mora da bude utvrđen najduži rok za raskid ugovora u slučaju jednostranog zahteva. Na osnovu zakona o stanovanju i održavanju zgrada utvrđeno je da se promena, u ovom slučaju izbor novog upravnika, registruje u roku od 15 dana od nastanka promene“, objašnjavaju u ovom ministarstvu. Oni još i dodaju da se profesionalni upravnik bira 2/3 većinom glasova članova skupštine stanara.

Ukoliko je ugovorom utvrđeno da je otkazni rok profesionalnog upravnika mesec dana, a on obaveštenje o otkazu stavio krajem jula, stanari su dužni da mu isplate i ceo avgust. Nakon izbora novog profesionalnog upravnika, stari mora da izvrši primopredaju dokumentacije i dužnosti oko upravljanja zgradom.

Ako se utvrdi da je profesionalni upravnik proneverio novac sa računa zgrade ili ga nije potrošio u skladu sa odlukama koje je donela stambena zajednica, stanari imaju pravo da ga tuže jer je to krivično delo.

Posao profesionalnih upravnika nije lak kako se u početku činilo, većina se suočava sa pretnjama, a pored toga i nemogućnost naplate usluga je svakako jedan od razloga zbog kojih sve više zgrada ostaje bez profesionalne uprave.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Зоран Матовић 31.07.2018 13:44

    Moguće su i ovakve situacije, ali mislim da je više onih u kojima upravnici ne izvršavaju svoje obaveze. Nije tačno da je posao upravnika da "samo organizuje radove u zgradi kao i da prikuplja sredstva kojim će se ti radovi izvršiti, a ne da bude domar". U Zakonu je dosta precizno navedeno šta treba dfa radi i zašta odgovara Upravnik. Dakle, on mora da organizuje kako razrešiti pojedine probleme koji stanari imaju i koje su konstatovali na skupštini stambene zajednice. Inicijativa za predloge, ponude, treba da bude na njegovoj strtani. Jer to i jeste bio osnovni razlog nefunkcionisanja ranijih kućnih saveta. Nije bilo onih koji su nosili inicijativu i pratili realizaciju dogovorenog. To je trebalo da nadomeste profesionalni upravnici. To svakako ne mogu učiniti ako imaju po 50 i više ugovora. Akopri tom nemaju iskustva ili nisiu voljni na lično angažovanje puno radnio vreme, eto ozbiljnih problema i nezadovoljstva i vraćanje na ranije probleme, uprkos Zakonu.

  2. User image
    Milutin Protic 17.05.2019 9:51

    Stanari zgrade su izabrali upravnika zgrade na svojoj Skupstini, koji je stanar te zgrade i koji je registrovan u Opstini. Posle nekoliko meseci na Skupstini stanara doslo je do svadje oko bitnih pitanja pri resavanju problema i upravnik zgrade je podneo ostavku i to predao i u Opstini. Posle toga narednih 6 meseci zgrada nema upravnika, problemi se gomilaju, ravni krov prokisnjava i niko nista ne radi na odrzavanju zgrade.
    Kako u ovom slucaju postupiti ? Kome i sta prijaviti ? Nije poznato da u gradu ima profesionalnih upravnika ?

  3. User image
    Milutin Protic 17.05.2019 9:52

    Fizicko lice (radi u inostranstvu) hoce da na porodicnoj zgradi izgradi tri stana na spratu i potkrovlju porodicne kuce. Sve sam finansira, a za izgradnju angazuje gradjevinsku firmu koja je u sistemu PDV-a. Kada bude prodavao stanove na koji nacin to radi (ugovorom ili fakturom) i koji se porez pri prodaji placa ? Moze li kako fizicko lice (investitor) da udje u sistem PDV-a ? Kada fizicko lice - investitor proda stan fizickom licu (prvi stan) koji je uslov da bi mogao da se povrati PDV (misli se samo oko PDV-a, ne i oni ostali uslovi) ?
    Pozdrav i unapred hvala.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica istraživanje stambena zajednica skupština stanara otkazi zakon o stanovanju profesionalni upravnik kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana