Tekst objavljen: 20.06.2019 12:55        


Na zahtev Američke privredne komore u vezi sa verodostojnošću računovodstvenih isprava za priznavanje troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada zaposlenih Ministarstvo finansija dalo je još jedno mišljenje o dokumentovanju troškova prevoza zaposlenih 

Šta su validni dokazi za isplatu naknade za prevoz zaposlenih?

U mišljenju se navodi da dostavljeni primeri (ukupno šest) računovodstvenih isprava, navedeni u dopisu Američke privredne komore mogu prihvatiti kao verodostojne računovodstvene isprave na osnovu kojih se predmetni troškovi evidentiraju u poslovnim knjigama pravnih lica, odnosno preduzetnika, uz napomenu da je neophodno da pitanje načina dokumentovanja troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada zaposlenih bude uređeno opštim aktom pravnog lica, odnosno preduzetnika.

Američka privredna komora dostavila je sledeće primere u dopisu:

Pribavljanje verodostojnih računovodstvenih isprava od strane poslodavaca

•U slučaju korišćenja sopstvenog vozila: Korišćenje kompanijskih vaučera/bonova/kartica za kupovinu goriva od strane zaposlenih na benzinskim pumpama sa kojima poslodavac ima potpisan ugovor. Kao verodostojna isprava bi se smatrao objedinjen račun na ime poslodavca, koji bi specificirao sve pojedinačne iznose goriva kupljene od strane zaposlenih u toku jednog meseca, uz propratni spisak zaposlenih koji koriste sopstveni prevoz za dolazak i odlazak sa rada (ime i prezime zaposlenog, broj vaučera/bona/kartice za kupovinu goriva).

•U slučaju korišćenja javnog prevoza: Kupovina mesečnih pretplatnih karata za javni prevoz zaposlenih od strane poslodavca. Kao verodostojna isprava bi se smatrao objedinjen račun na ime poslodavca, koji bi specificirao sve pojedinačne kupljene mesečne pretplatne karte, uz propratni spisak zaposlenih koji koriste javni prevoz za dolazak i odlazak sa rada (ime i prezime zaposlenog, broj mesečne pretplatne karte).

• U slučaju korišćenja taksi prevoza: Korišćenje kompanijskih vaučera/bonova/kartica za vožnju taksi prevoznicima sa kojima poslodavac ima potpisan ugovor. Kao verodostojna isprava bi se smatrao objedinjen račun na ime poslodavca, koji bi specificirao sve pojedinačne iznose taksi vožnji korišćenih od strane zaposlenih u toku jednog meseca, uz propratni spisak zaposlenih koji koriste taksi prevoz za dolazak i odlazak sa rada (ime i prezime zaposlenog, broj vaučera/bona/kartice za taksi vožnju).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pribavljanje verodostojnih računovodstvenih isprava od strane zaposlenih

•U slučaju korišćenja sopstvenog vozila: Kao verodostojna isprava bi se smatrao(li) fiskalni račun(i) za kupljeno gorivo, uz propratnu izjavu zaposlenog da se pomenuti račun(i) odnosi(e) na gorivo koje je taj zaposleni kupio na ime troškova sopstvenog prevoza za dolazak i odlazak sa rada.

•U slučaju korišćenja javnog prevoza: Kao verodostojna isprava bi se smatrao(li) fiskalni račun(i) za kupljenu mesečnu/dnevnu pretplatnu kartu(e), uz propratnu izjavu zaposlenog da se pomenuti račun(i) odnosi(e) na mesečnu/dnevnu pretplatnu kartu koju je taj zaposleni kupio na ime troškova sopstvenog prevoza za dolazak i odlazak sa rada.

•U slučaju korišćenja taksi prevoza: Kao verodostojna isprava bi se smatrali taksi računi, uz propratnu izjavu zaposlenog da se pomenuti računi odnose na taksi prevoz koju je taj zaposleni koristio na ime troškova sopstvenog prevoza za dolazak i odlazak sa rada.

Nedavno je Poreska uprava Republike Srbije obavestila javnost da će kontrole ispravnosti obračuna troškova prevoza zaposlenih (saglasno odredbama Zakona o radu, Zakona o porezu na dohodak građana, kao i Mišljenju Ministarstva finansija od 1.2.2019. godine )sprovoditi u okviru kontrola poreza na dobit pravnih lica i kontrola poreza i doprinosa po odbitku, a ne kao posebne kontrole.

Podsetimo, Poreska uprava Republike Srbije odgovorila je početkom juna Privrednoj komori Srbije na zahtev za tumačenje u vezi kontrole ispunjenosti uslova za priznavanje isplate troškova zaposlenih za dolazak i odlazak sa rada, imajući u vidu mišljenje Ministarstva finansija br. 011-00-12/2019-4 od 01. februara 2019. godine, a koje se tiče kupovine mesečnih karata za prevoz.


Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beograd gradski prevoz naknada za prevoz poslodavac ministarstvo finansija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana