Tekst objavljen: 12.01.2019 13:07        


Automehaničar sigurno zarađuje preko šest miliona dinara godišnje, ali advokat verovatno ne. Koliki će iznos paušala plaćati sa sigurnošću mladi preduzetnik ne može da zna pre dobijanja rešenja. Sve ovo možda na prvo čitanje ne zvuči logično, ali tako trenutno izgleda paušalno oporezivanje u našoj zemlji.

Šta sve budući paušalac treba da zna

U Srbiji trenutno posluje nešto više od 116.000 paušalaca, što predstavlja više od 30 procenata svih privrednih subjekata. Ukoliko se posmatra po delatnostima, najviše je paušalaca je među taksistima, pravnicima, frizerima, programerima, konsultantima... Grad sa najviše preduzetničkih radnji je Novi Sad, a zatim beogradske opštine Zvezdara, Novi Beograd, Zemun, Čukarica, Palilula.

Svaki „paušalac“ mora da zna
 • Godišnji limit je 6 miliona dinara. Od 6 do 8 miliona dinara prometa moraju da se vode poslovne knjige, ali niste u sistemu PDV-a. 
 • Koliki će biti promet računa se od 1.01. do 31.12. Jedna kalendarska godina. 
 • Osnovica za paušal je prosečna zarada na opštini na kojoj se osniva preduzetnička radnja.

Proces osnivanja

Preduzetnička radnja (PR) otvara se u Agenciji za privredne registre (APR), koja ima zakonski rok od pet radnih dana da uradi rešenje.

A procedura je sledeća:
U APR-u se na info pultu uzimaju uplatnice i plaća 1.500 dinara obrazac zahteva za registraciju PR, i 120 dinara za obrazce. Popunjeni obrasci se predaju u APR-u i čeka se rešenje. Po njegovom dobijanju odlazi se kod notara da se overi OP obrazac (overeni potpisi lica ovlašćenih za zastupanje), a zatim sa rešenjem, OP obrascem i ako preduzetnik ima i pečat odlazi u banku i otvara račun. Za otvaranje računa PR u banci potrebno je potpisati više od 10 različitih papira.

Nakon toga odlazi se u poresku upravu opštine na kojoj je preduzetnička radnja registrovana podnosi se prijava za paušalno oporezivanje. S obzirom da se po nekad na poresko rešenje čeka dugo, savet Kamatice je da se od poreskog službenika odmah zatraži okvirni iznos paušala koji bi bio bez poreskih olakšica, koje možete da zatražite prilikom podnošenja zahteva.

„Paušalci“ su dužni i da vode KPO knjigu (Knjiga paušalno oporezovanih), koja može da se kupi u knjižari ili prosto vodi na računaru. I u nju se upisuju samo prihodi. Zbog svecifičnosti posla određenih privrednika moguće je i da se pređe godišnji limit od šest miliona dinara, ali da taj novac ne bude i njihov prihod.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„To se na primer dešava kod agencija za registraciju vozila. Njima se uplaćuje novac za registraciju koji oni ne zadržavaju, već odmah prosleđuju nadležnim državnim organima. U tom slučaju odlazi se sa KPO knjigom u poresku upravu i dokazuje da su to takse, a ne prihod agencije. Da je taj novac samo formalno „prošao“ kroz agenciju i prosleđen dalje“, objašnjava Jovan Beara, predsednik Udruženja vlasnika knjigovodstvenih agencija.

Svoju preduzetničku radnju mogu imati i oni koji su zaposleni, odnosno u stalnom radnom odnosu. I oni su u povoljnijoj poziciji od nezaposlenih vlasnika preduzetničke radnje. U prvom slučaju državi se plaća 10 odsto poreza na dohodak, i 26 procenata doprinosa za PIO. U slučaju kada nezaposlena osoba otvara PR dodaje se i još 10 posto za zdravstveno osiguranje i 0,75 procenata za nezaposlenost.

Kamatica savetuje da pre otvaranja paušalne radnje, budući preduzetnik proveri kolike namete može očekivati u prvoj godini svog poslovanja, ali i koje sve poreske olakšice može da zatraži.

9 komentara

 1. User image
  Behara 10.01.2019 14:04

  Tekst je odličan i dobro bi bilo da ga pročitaju članovi radne grupe osnovane prošle godine za unapređenje paušalnog oporezivanja.
  Tekst je načeo gromadu leda od brojnih nelogičnosti i problema koje muče male preduzetnike i umesto da država ide na racionalno rešenje ove kompleksne materije oni će uvesti prijavu i dobijanje rešenja ( ELEKTRONSKI) , bez konkretnih rešenja uprošćavanja i dobrobiti za mali biznis i samu državu.

 2. User image
  bibi 13.01.2019 1:16

  pa zar nije da od 1.1.2019 svi moraju da vode knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva? znaci nema vise psusala?

 3. User image
  Marko 14.01.2019 9:59

  @bibi Mislim da si nešto pomešala, paušal se ne ukida, a dvojne knjige su samo ako si paušalac koji je pregazio 6.000.000 rsd u toku poslovne godine.

 4. User image
  MIkan 15.01.2019 23:17

  "Automehaničar sigurno zarađuje preko šest miliona dinara godišnje, ali advokat verovatno ne."
  Šta hoćete da kažete, da automehaničar zarađuje više od advokata?!
  Mogu samo da kažem, smešno.

 5. User image
  ANA 11.02.2019 15:37

  Pomešali ste paušalce i preduzetnike.preduzetnici koji do sada nisu morali da vode knjige tj.dvojno knjigovodstvo od 01.01.2019. moraju da pređu na dvojno knjigovodstvo.Paušalci ostaju paušalci.

 6. User image
  Miki 30.07.2019 14:52

  Nije navedeno kako i gde bi trebalo istaci ime firme. Recimo, da li je dovoljno istaci ime firme na postanskom sanducetu, ako posao obavljam od kuce, da li je potrebno istaci i radno vreme, ako nisam pausalac vezan za trgovinsku delatnost i tako to.

  Ovo su isto bitne stavke koje se kaznjavaju po veoma visokoj tarifi (50 000 - 200 000).

 7. User image
  Danijela 09.10.2019 15:29

  Ja mislim da treba sve sifre delatnosti svrstati u te nesrecne grupe, kad vec postoje i sifre delatnosti i grupe. ne znam samo zasto to vec nije uradjeno.
  Ovo je toliko besmisleno.
  Inspektor u Beogradu drugacije tumaci sifru od inspektora u Rumi, pa ista sifra u Beogradu/Zvezdara ima mesecnu obavezu manju za !0.000 dinara nego u Rumi!

 8. User image
  Marko 21.07.2020 16:43

  Limit od 6 miliona dinara
  Ovaj limit se odnosi na ostvaren prihod u kalendarskoj godini, odnosno od 01.01. do 31.12. svake godine. Sa početkom godine ovaj limit se računa od nule.

  Limit od 8 miliona dinara
  Ovaj limit odnosi se na ostvaren prihod u prethodnih 365 uzastopnih dana. Dakle, sa početkom godine ovaj limit neće krenuti od nule, kao prethodni, već će računati prihod u prethodnih 365 dana.

 9. User image
  Miladin 30.10.2020 23:19

  Koliki je limit za paušalca koji se prvi put registruje delatnost sredinom godine, da li je i tada 6 miliona ili se proporcionalno deli sa brojem meseci koliko je aktivan? Da li postoji zakonski osnov za ovu drugu opciju s obzirom na to da svugde vidim da se radi o limitu od 6 mil bez preciziranja koliko dugo postoji preduzetnik.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
paušalci paušalni porez oporezivanje nameti mladi preduzetnici plaćanje poreza kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana