Tekst objavljen: 12.05.2021 11:55        


Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida 19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2, od sada se može zatražiti sa portala eUprave

Šta sve treba da znate o digitalnom zelenom sertifikatu?

Šta sve morate da znate o ovom dokumentu, koji će biti presudan za putovanja, otkriva Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA).

„Kovid pasoši više nisu ideja, neće ni postojati kao dokument koji ćete vi dobiti od države. To je odbačeno. Imamo sada zelene sertifikate, kako ih Evropa zove. To su suštinski zvanični papiri koji mi već imamo, bez obzira da li se radi o vakcini ili PCR testu“, za Nova.rs govori Seničić.

Kako treba da izgleda digitalni zeleni sertifikat

Zeleni sertifikat mora da bude dvojezični i da sadrže sve neophodne podatke – pored ličnih podataka, imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, mora da navodi i da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze. Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Aleksandar Seničič ističe da sertifikati ne treba da izazivaju brigu kod građana, jer je način dobijanja tog papira jako jednostavan.

„Vi sada možete da uđete na eUpravu i tražite svoj serfitikat – da ponesete zahtev da ga dobijete u elektronskoj formi na mejl. On generiše QR kod, koji treba da sačuvate na mobilnom telefonu i koristite“, rekao je.

Naglasio je da su i postojeći sertifikati prihvaćeni na granicama zemlaja sa kojima imamo dogovor.

„Kada smo razgovarali sa Grcima, oni su bili zadovoljni kako to izgleda. A već se i primenjuje, oni to prihvataju u sadašnjoj formi. Sve zemlje u ovom trenutku, sa kojima je postignut dogovor da se prihvataju serfitikati, prihvataju ih ovakve kakve su“, kaže Seničić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kako se dobija digitalni zeleni sertifikat

Da bi se dobio zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na Portalu eUprava. Nakon prijave i odabira usluge Digitalni zaleni sertifikat prikazuje se opcija „Pokreni uslugu“. Potrebno je da, nakon pokretanja te opcije, građani provere svoje podatke, potvrde mejl adresu i za par minuta sertifikat stiže na imejl. Uputstvo za registrovanje naloga na Portalu eUprava je dostupno na sajtu.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi: za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine AstraZeneka; za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni; za rezultat serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih šest meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno dva meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Šta ako ga izgubimo digitalni zeleni sertifikat?

Seničić ističe još jednu važnu informaciju.

„Ako je neko izgubio sertifikat, ili ako nekome na granici traže da ostavi sertifikat, ne treba da pravi tenziju – jer uvek se može preko eUprave, na osnovu matičnog broja, dobiti nova kopija. Najbolje je da se sačuva na mejlu, jer na taj način može da se štampa onoliko puta koliko je potrebno“, zaključuje direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
YUTA eUprava Aleksandar Seničić korona virus pandemija putovanje zeleni sertifikat digitalni zeleni sertifikat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana