Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 15.04.2017 11:23        


PEKING, 15. aprila (Tanjug) - Rast kineske privrede se stabilizovao u prvom ovogodišnjem tromesečju zahvaljujući rastućim investicijama i oporavku izvoza, procenjuju stručnjaci. Bruto domaći proizvod (BDP) Kine je u prva tri meseca ove godine porastao za 6,8 odsto, što je ista stopa rasta kao i u poslednjem tromesečju 2016. godine, prema rezultatima ankete agencije Frans pres u kojoj je učestvovalo 16 ekonomskih analitičara.

Stabilizovao se rast BDP-a Kine na 6,8 odsto

Zvanični podaci o BDP-u Kine će biti objavljeni u ponedeljak.
"Naša očekivanja su stabilan do snažan rast u prvom kvartalu, zasnovan na većoj industrijskoj proizvodnji i investicijama koje su uglavnom povezane sa mehurom u sektoru nekretnina, kao i na povećanoj fiskalnoj potrošnji na infrastrukturu", izjavio je Brajan Džekson iz kompanije "IHS Markit" za AFP.

Jeftino kreditiranje je podiglo građevinski sektor od prošle godine, privlačeći štediše i špekulante koji su "naduvali" cene nekretnina u velikim gradovima.

Zvanični Peking je objavio u martu da će zadržati budžetski deficit na 3,0 odsto BDP-a i da će ove godine investirati 2.600 milijardi juana (376 milijardi dolara) u železničku i putnu infrastrukturu.

Spoljna trgovina Kine se, takođe, poboljšala, nakon što je predsednik SAD Donald Tramp odustao od svog obećanja da će započeti trgovinski rat sa Pekingom.

Kineski izvoz se u martu značajno oporavio, dok je uvoz porastao za 24 odsto u prvom tromesečju, kao rezultat snažne domaće tražnje.

Ekonomisti, međutim, smatraju da zamajac neće potrajati, i da će rast kineske ekonomije pasti na 6,6 odsto u celokupnoj 2017. godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana