Tekst objavljen: 02.05.2016 13:00        


Raspodela imovine bivše SFRJ konačno je nastavljena, a Beograd traži da se isprave loši dogovori. Diplomatski kvadrati u Njujorku, Bonu, Bernu i Tokiju su stavljeni na prodaju.

Stan na Petoj Aveniji platili 2,7 miliona dolara

Proces raspodele diplomatsko-konzularne imovine bivše Jugoslavije konačno je “otkočen” na sastanku u Skoplju, održanom pre dve nedelje, kada je postignut dogovor o prodaji pet nekretnina od koje bi Srbija trebalo da dobije 35 miliona dolara, pišu Večernje novosti.Predstavnici pet nekadašnjih republika SFRJ složili su se da se prikupe ponude za DKP kvadrate u Njujorku, Bonu, Bernu i Tokiju, za koje se procenjuje da vrede između 70 i 80 miliona dolara.

Od novca dobijenog prodajom, Srbiji, po sporazumu o sukcesiji, treba da pripadne 39,5 odsto.Naš predstavnik u Mešovitom komitetu za sukcesiju DKP imovine bivše SFRJ, generalni sekretar MSP Veljko Odalović, kaže da će se na ovaj način Srbija rešiti i velikih troškova koje je decenijama imala za održavanje i čuvanje ovih objekata.

“Stan na Petoj aveniji u Njujorku, koji je zaključan od 1992. i propada, mesečno nas je koštao 14.000 dolara, a ukupno do sada 2,7 miliona dolara. Na sastanku u Skoplju tražili smo da nam se posle prodaje prvo taj novac vrati, a ostatak podeli između naslednica, po dogovorenim kvotama”, objašnjava Odalović za “Novosti”.

U Njujorku će na prodaju biti stavljena i zgrada u kojoj je trenutno smeštena naša misija pri UN, a u Tokiju ambasada, koju koristi Srbija. Odalović objašnjava da je ova zgrada procenjena na 16 miliona dolara, ali da je u zemljotresima toliko oštećena da su potrebna ogromna sredstva da bi se sanirala. Na prodaju će ići i ambasada u Bernu, koju takođe mi koristimo, kao i zgrada u Bonu, koju niko ne koristi, a mi snosimo troškove održavanja.

U Skoplju je dogovoreno da se započne procedura prodaje još četiri nekretnine za koje niko od sukcesora nije bio zainteresovan da ih preuzme – u Srednjoafričkoj Republici, Gvineji, Zambiji i Gvajani. Naša strana iznela je i niz konkretnih zahteva kako bi se u dosadašnjoj raspodeli imovine ispravile neke očigledne nepravde.

Na primer, prema Odalovićevim rečima, utvrđeno je da se neka imovina vodi kao da je koristi Srbija, a ona zapravo – ne postoji:

Objekti u Islamabadu i Kampali nisu više u našem posedu, organi tih država su ih uzurpirali. Navedeni su objekti i u Pnom Penu i Kampali, a njih nema. Ambasada u Sudanu pripala je Hrvatskoj, i oni je traže, a mi nismo u njenom posedu i sada pokušavamo da to rešimo s vlastima u Kartumu.

Odalović podseća na to da su, od 123 nekretnine, u procesu sukcesije do sada podeljena 72 objekta, a ostalo je još 51.

Većinu neraspodeljenih objekata koristi Srbija, ili ih održava, zbog čega imamo ogromne troškove.Poseban slučaj je Varšava, gde je Srbija izgubila spor sa starim vlasnicima i morala je da napusti zgradu u kojoj je bila smeštena ambasada:

“Sud nam je naložio i da platimo 8,5 miliona dolara za naknadu štete. Naš zahtev je da te troškove snose sve naslednice SFRJ, jer ta zgrada nije bila predmet raspodele u sukcesiji. Stari vlasnici vode spor i za vraćanje rezidencije u Varšavi, i očekujemo da se zemlje sukcesori uključe”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    miki 02.05.2016 13:17

    Tako se to radi, zaduženja cele SFRJ -Srbiji a "miraz" , bratski na ravne časti, ostalim Republikama bivše SFRJ bravo za "našu" "diplomatiju" i prošlu i sadašnju !

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prodat stan imovina SFRJ peta avenija stan u New York SFRJ

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana