Tekst objavljen: 15.07.2016 11:31        


Poreska uprava Srbije pozvala je građane koji zarađuju na osnovu izdavanja nekretnina da podnesu odgovarajuću poresku prijavu i plate pripadajući porez, a ako budu utvrđene nepravilnosti poreskim obveznicima će biti naloženo da ih otklone.

Stanodavci: Podnesite prijavu i platite porez

"Građani koji poseduju nekretnine, dužni su da odmah posle sklapanja ugovora o njihovom zakupu, prijave da su po tom osnovu počeli da ostvaruju prihode", rečeno je Tanjugu u Poreskoj upravi.

Kako bi motivisali stanodavce da plate porez na izdavanje, poreznici su izradili flajere, a pozivali su i građane da, putem Poreskog alarma, prijavljuju one na koje sumnjaju da imaju stanare a na to ne plaćaju porez.

"Jedna od aktivnosti u cilju otkrivanja izbegavanja plaćanja poreza jeste i Poreski alarm, putem kojeg može da se prijavi lice za koje se sumnja da ostvaruje a ne prijavljuje prihode po osnovu izdavanja nepokretnosti u zakup", rečeno je Tanjugu u Poreskoj upravi, uz opasku da sumnjive slučajeve građani mogu da prijave na web adresama www.poreskialarm.rs i poreskialarm.gov.rs.

Poreznici poručuju stanodavcima da poreske prijave PP OPO podnose prema mestu prebivališta u roku od 30 dana, nakon što zaključe ugovor o zakupu ili podzakupu, a formulare za prijavu mogu da preuzmu sa sajta ove institucije.

Uz prijavu se prilaže i ugovor o zakupu.
Ukoliko stanodavac nije podneo poresku prijavu, a Poreska uprava ima saznanja da ostvaruje prihode po tom osnovu, poreznici će ta saznanja proveriti, a zatim i "utvrditi zakonitosti i pravilnosti ispunjavanja poreske obaveze".

"Ako se u poreskoj kontroli utvrde nepravilnosti ili propusti, poreskom obvezniku se nalaže da ih otkloni", objašnjavaju.

Poreska uprava, kako su naveli, preduzima značajne aktivnosti kako bi poreski obveznici koji žele da poštuju zakon to mogli jednostavno i lako da urade, kao i aktivnosti na obezbeđivanju izvršenja koja su usmerena na one koji uporno ne izvršavaju obaveze i ne poštuju propise.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
izdavanje stanova stanovi u zakupu stanodavci poreski alarm

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana