Tekst objavljen: 22.09.2016 8:58        


Ukoliko evropski kreatori politika ne sprovedu ključne izmene u monetarnoj uniji EU, evro verovatno neće preživeti sledeću veliku krizu, upozoravaju stručnjaci iz francuskog instituta "Žak Delor". 

Stručnjaci: Reformišite evro, pre nego postane kasno

"Evropa će biti pogođena narednom ekonomskom krizom. Ne znamo da li će se to dogoditi za šest nedelja, šest meseci ili šest godina, ali strahujemo da će Evropska monetarna unija biti loše pripremljena za jednu takvu krizu", navodi se u izveštaju tog instituta, a prenosi agencija Rojters.

Autori izveštaja priznaju da reforma evra možda neće biti popularna, ali je ona, kako ističu, od ključnog značaja i pod hitno je potrebna.

Iz tog razloga, stručnjaci instituta "Žak Delor", koji je jedan od arhitekata jedinstvene evropske valute, predložili su promene u tri koraka.

Prvi korak je jačanje Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), bankarske unije i koordinisanja ekonomskih politika.

Drugi korak je na relaciji sever - jug, gde bi usledio mehanizam podsticanja reformi investicijama kako bi se problematični jug motivisao na reforme, a treći korak je da se evrozona transformiše u federalnu strukturu s podelom rizika i suvereniteta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
reformisanje evra evro evropska unija kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana