Tekst objavljen: 05.07.2016 15:24        


Ekonomista Stojan Stamenković očekuje da će Bord direktora MMF-a u avgustu potvrditi pozitivnu ocenu Srbiji za četvrtu i petu reviziju, koje su zaključene prilikom poslednje posete Misije Fonda Beogradu, i kaže da je dobro što nisu insistirali na poskupljenju struje, jer to ne bi bilo dobro u ovoj godini.

Struja ne bi trebalo da poskupljuje u 2016.

Stamenković je, na predstavljanju novog broja biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT) u Privrednoj komori Srbije (PKS), naveo da se prilikom februarske posete i sam "posvađao" sa njima, objašnjavajući da u ovoj godini to ne bi trebalo da se radi, jer bi se poremetio oporavak potrošnje i privredni rast.

"Posvađao sam se prilikom prošle posete kad su to izričito zahtevali, jer u ovoj godini ne bi trebalo da se povećava struja, da se ne poremeti malo oživljavanje potrošnje i rast, da je nesporno da se ide ka paritetu, ali ne u ovoj godini", rekao je on.

Kako je napomenuo, za razliku od procena na kojima je Fond zasnovao zaključak o poskupljenju i na osnovu čega su predviđali značajan gubitak, u 2015. se pojavio pozitivan rezultat poslovanja.

"Sad su došli do toga, ali kažu to je stvar Svetske banke. A Svetska banka je objasnila da cena mora da pokrije tekuće poslovanje, ali i da stvori prostor za investicije i da je zato potrebno da bude povećana, da se stvori akumulacija", navodi Stamenković.

On međutim ukazuje da ove godine "ni raspoloživa amortizacija nije otišla u investicije", te da nije problem samo u sredstvima, već verovatno i sa projektima i planovima.

Komentarišući poslednju, junsku posetu Misije MMF-a, Stamenković je rekao da je bio prisutan u nekom delu razgovora, i da su njihove ocene bile blagonakolone, sa akcentom na strukturne probleme. Podsetio je, takođe, da je MMF korigovao naviše prognozu rasta BDP-a Srbije za ovu godinu sa 1,8 na 2,5 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EPS struja bez poskupljenja struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana