Tekst objavljen: 23.12.2020 15:00        


I pre nego što poskupi struja od idućeg februara, računi građana za utrošenu električnu energiju uvećaće se mnogo više od najavljena 122 dinara po prosečnom računu, tačnije 3,4 odsto po utrošenom kilovat satu

Struja poskupljuje zbog takse koja je uvećana za 370%

Vlada Srbije je, naime, podigla vrednost naknade za podsticanje proizvodnje obnovljive energije, sa 0,093 dinara na 0,437 dinara, što će važiti već od januara. Međutim, pošto se ona obračunava po kilovat satu, prosečni računi biće uvećani više nego po osnovu poskupljenja kilovata.

Naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije od 1. januara poskupljuje sa sadašnjih 0,093 dinara na 0, 437 dinara, po kilovat satu. Na primeru potrošnje od 721 kilovata mesečno iznos ove naknade će sa sadašnih 67,05 dinara od januara, pri istoj potrošnji, biti 315 dinara, što je uvećanje od čak 370 odsto!

S obzirom da je prosečna mesečna potrošnja domaćinstava u Srbiji oko 350 – 400 kilovat sati, ova naknada će, u proseku, porasti sa 33-37 dinara na 153-175 dinara.

Sama naknada je uvećana 4,7 puta.

Svaki potrošač može da izračuna koliko će, zbog porasta ovog troška, platiti više na ime naknade – jednostavnim množenjem svojih utrošenih kilovata sa novim iznosom naknade.

Ovo uvećanje veće je od porasta računa zbog skupljih kilovat sati.

U konkretnom primeru – uvećana naknada biće gotovo duplo veća od iznosa koji će korisnik platiti zbog skupljih kilovat sati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Šta se plaća iz naknade

Iz ove naknade, koju je Srbija uvela pre sedam godina, obezbeđuju se sredstva za podsticanje proizvodnje obnovljive energije u vetroparkovima, malim hidroelektranama, solarnim elektranama, biogasnim elektranama.

Podsetimo, na zahtev EPS, Savet Agencije za energetiku je na sednici 17. decembra godine dao saglasnost na odluku opovećanju cene električne energije.

“Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda iznosi, bez poreza i taksi, 7,867 dinara po kilovat satu i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 3,4 odsto”, istakli su u Agenciji.

Nova cena kilovat sata za garantovano snabdevanje primenjivaće se počev od 1. februara 2021. godine, dok će se uvećana naknada, po novoj Uredbi Vlade Srbije, usvojenog na sednici 18. decembra, primenjivati od početka 2021. godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naknada za proizvodnju obnovljive e račun za struju veći račun za infostan skuplja struja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana