Indikativni kurs Evra na dan 04.08.21. :: 117.5600 rsd
Tekst objavljen: 23.07.2017 17:02        


Elektroprivreda Srbije (EPS) dodelila je posao očitavanja brojila konzorcijumu preduzeća koji je prethodni ugovor za isti posao prekršio bar po dva osnova isporučio je uvećane račune za struju i nije očitavao sva brojila, objavila je danas Balkanska istraživačka mreža BIRN.

Struju očitava firma zbog koje su računi bili uvećani

U aprilu 2017. godine EPS je, kako se navodi, raspisao tender za očitavanje brojila, sedam meseci nakon što je za taj posao sklopljen ugovor sa konzorcijumom firmi koji predvodi kompanija Sikvester (Sequester).

U junu je tender završen, a pobedio je isti konzorcijum kao i u avgustu 2016. godine.

"Razlozi za raspisivanje novog tendera nisu jasni, s obzirom na to da je prethodni ugovor ostavljao mogućnost saradnje na dve godine", naveo je BIRN.

Predstavnic Sikvestera, kako je istakla ta istraživačka mreža, rekli su da se radi o regularnoj proceduri, dok predsednik Nadzornog odbora EPS-a Branko Kovačević tvrdi da je prethodni ugovor raskinut jer konzorcijum nije valjano radio svoj posao.

"Prethodni tender je pao zbog problema sa pogrešnim računima za struju i prekinut je ugovor sa tim konzorcijumom", rekao je Kovačević za BIRN.

Sa druge strane, Dejan Jeremić, predvodnik konzorcijuma koji je pobedio na oba tendera, negira tvrdnje predsednika Nadzornog odbora EPS-a.

"Tvrdnje profesora Kovačevića ni približno nisu tačne. Nikakvog raskidanja nije bilo, nego je prethodni ugovor potpisan na dve godine sa ograničenjem finansijskih sredstava po Zakonu o javnim nabavkama. S obzirom na to da su finansijska sredstva po tom ugovoru istekla u maju, mi smo izašli iz tog ugovora i raspisana je nova nabavka", rekao je Jeremić za BIRN.

Vršilac dužnost direktora EPS-a Milorad Grčić nije odgovora na pitanja BIRN-a u vezi sa ovim poslom, ni šest dana nakon što su mu upućena elektronskom poštom.

Iako je raspisan novi tender, procedura izbora najpovoljnije ponude, kao i uslovi novog ugovora skoro da su identični onome iz avgusta 2016. godine, navodi BIRN i dodaje da se to pre svega odnosi na cenu od 39,99 dinara po očitanom brojilu.

BIRN je u januaru 2017. godine objavio istraživanje u kome je predočeno da je cena od 39,99 dinara po brojilu najmanje duplo skuplja od onoga što se naplaćivalo pre toga za tu vrstu usluge.

Istraživanje je pokazalo da je cena očitavanja u urbanim naseljima, gde su brojila gušće raspoređena i gde se lakše i brže očitavaju, iznosila oko 10 dinara, dok je za ruralna naselja prosečna cena bila 30 dinara.

BIRN navodi da je prema uslovima tendera iz avgusta 2016. godine, kao i tendera iz aprila 2017. godine, cena ista za sva brojila, bez obzira da li su u gradu ili u manjim mestima i selima.

Od avgusta 2016. godine po prvi put je posao očitavanja brojila na teritoriji cele Srbije prepušten jednoj kompaniji, to jest, jednom konzorcijumu preduzeća.

Ova promena sistema očitavanja brojila je samo posle par meseci dovela do skandala sa uvećanim računima za struju za decembar 2016. godine.

Tadašnji premijer Aleksandar Vučić direktno je uperio prst u čitače brojila, to jest, u firmu, koja očitava brojila, kao odgovorne za uvećane račune, naveo je BIRN.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
očitavanje struje uvećani računi računi za struju tender Elektroprivreda Srbije (EPS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana