Tekst objavljen: 22.02.2015 9:55        


BEOGRAD, 7. februara (Tanjug) - Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Srbije sa svetom u 2014. godini je iznosio oko 1,4 milijarde dolara, što je za 300 miliona dolara više nego godinu pre.

Suficit agrara u 2014. iznosio 1,4 milijarde dolara

BEOGRAD, 7. februara (Tanjug) - Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Srbije sa svetom u 2014. godini je iznosio oko 1,4 milijarde dolara, što je za 300 miliona dolara više nego godinu pre.
Vrednost izvoza hrane iz Srbije bila je tri milijarde dolara, a uvoza 1,6 milijarde dolara.
To je Tanjugu izjavio sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Nenad Budimović, dodajući da je na povećan izvoz uticalo to što je Srbija uzela "deo kolača" plasmana hrane iz EU u Rusiju, koji je izostao zbog embarga.
Vrednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije u Rusiju u 2014. je iznosila 300 miliona dolara, što je za oko trećinu više nego 2013. godine kada je iznosila 180 dolara, napomenuo je Budimović.
"Ne kažem da treba koristiti takve situacije, ali činjenica da smo dobar poslovni partner sa Rusijom, treba da bude i materijalizovana", kazao je Budimović, dodajući da su naši izvozni rezultati kada je reč o ruskom tržištu, mogli biti još bolji.
Budimović je napomenuo da je i pored povećanja izvoza u Rusiju, tržište EU još uvek dominantno u plasmanu hrane iz Srbije.
On je istakao da treba raditi na tome da se ne izvoze sirovine, kao što je to sada slučaj, već prehrabeni proizvodi više faze prerade.
Prvi agrarni proizvod na izvoznoj listi lani je bio kukuruz, a na drugom maline, rekao je Budimović.
Vrednost izvoza kukuruza u 2014. je bila 460 miliona dolara, što je tri puta više nego 2013. kada je zbog problema sa aflatoksinom iz naše zemlje izvezeno kukuruza za svega 165,9 miliona dolara, istakao je Budimović. Vrednost izvoza malina u 2014. bila je 236 miliona dolara.
"S druge strane, na vrhu liste proizvoda koje smo uvezli su svinjsko meso i žive svinje... Znači izvezli smo kukuruz, a uvozli smo žive svinje", naveo je Budimović.
U Srbiju je prošle godine uvezeno živih svinja za 61,8 miliona dolara, i svinjskog mesa za 52,5 miliona dolara.
On je rekao da je činjenica da mnogo kompanija, odnosno ljudi živi od izvoza kukuruza, ali je činjenica i da svi treba da rade na tome da se izvoze finalni proizvodi, kao što su organska i hrana sa zaštićenim geografskim poreklom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana